Népszerű énekes a sárgarigó

Tollazata ragyogó aranysárga, farka és a szárnya fekete. A feltűnő színű hímet könnyű megismerni. Hangját sokan felismerik, de magát a sárgarigót már kevesen veszik észre a fák levelei között. Az aranymálinkóként is emlegetett madár erdeink, kertjeink, gyümölcsöseink kedvelt lakója.

Zsoldos Árpád hangvadász a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában kifejtette, a hivatalos név sárgarigó. Az ornitolóusok is próbálták aranymálinkónak átnevezni, de nem jártak sikerrel. Azért próbálkoztak, mert nem rigó, bár mérete körülbelül feketerigót idéz, és hangszíne is kissé e madáréra hasonlít.
Az adást itt hallgathatja meg

Éneke összetéveszthetetlen: a kell-e fiú dió, vagy huncut a bíró flóta tőle származik. Igen népszerű az emberek körében, mégis kevesen ismerik fel. Hozzátette, sárga színe ellenére nehéz észrevenni. Nagyon élénk, veszekedős madár, erősen védi területét, ami megkönnyíti a megfigyeléseket. Egymással is verekednek, a ragadozókat intenzíven üldözik. Ilyenkor nagyon éles rikácsoló, kellemetlen hangot hallatnak, amiről sokan nem is tudják, hogy tőlük származik. A két említett flótát ismerik inkább az emberek.

Ha a „kell-e fiú dió” flótát mostanság halljuk, az már az igazi sárgarigó. Ha viszont márciusban üti meg fülünket, akkor mindig a seregély a ludas, hiszen kiváló imitátor, a kedvenc hangjai közé tartozik a sárgarigó dala. Ekkor a sárgarigó még Afrikában jár, csak május elején érkezik haza.

Sárgarigó (Fotó: AFP)

Sárgarigó (Fotó: AFP)



Főleg hernyókat, lepkéket fogyaszt, gyümölcsérés idején a cseresznyét és a bogyókat is pusztítja. Trópusi rokonai között vannak nektárivók. Az óvatos, nyugtalan madár művészien építi fészkét a faágakra, ehhez műanyagzsinórt, fóliát és tejeszacskó-csíkot is felhasznál.

A szakember szerint fészke igen jellegzetes, magasan, kinyúló ág végére helyezi, olyan helyre, ahol V-alakban, mintegy 45 fokos szögben ágazik el. Az ágvillába rakja a fészket, felülről rácsomózza az ágakra, alul pedig függ. Viszonylag vékony, de erősen megépített fészek.

A műanyag zsinórok használata ugyanakkor nem veszélytelen, hiszen ráakadhat a fiókák lábára.