Házi kedvencünk is lehet allergiás, így vehetjük észre

Az állatorvos azt tanácsolja, hogy ne tartsuk steril környezetben a kedvencünket, inkább vigyük sokat a természetbe, ha nem akarjuk, hogy allergiától szenvedjen.

A kutyák is szenvedhetnek allergiától. Kiválthatják akár a bőrön, akár az emésztőrendszeren vagy a tüdőn keresztül a külső környezetből a szervezetbe kerülő anyagok. A belégzés, a táplálék útján kialakuló allergiás reakciók mellett gyakori a kontakt allergia, ám az egy másfajta betegség – szögezte le Lorászkó Gábor kisállat-gyógyász szakállatorvos a hirado.hu-nak.

(MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)91 antigénre való érzékenységet vizsgáltattak be egy laboratóriumban az Egyesült Államokban, és kiderült, ebből csupán 20-ra allergiás a kutya.

Se virág, se csirke

A légúti allergia, az atópia általában belélegzett szemcsék, porok miatt keletkezik, a pollenek, penészgombák, poratkák is okozhatnak allergiás reakciókat kutyák esetében.

Allergiás lehet kutyánk a bolhacsípésre, és a tartósítószerek, színezékek, ízesítők mellett allergiás reakciót válthatnak ki olyan anyagok, mint a tej, tojás, mogyoró, kukorica, szójabab, csokoládé.

A virágzásra való allergia igencsak ritka, akárcsak a csirkeallergia. A táplálékallergia általában egzotikumoktól ered, például a nyúl-, az őz- vagy a kacsahústól. A kukorica- vagy szójaliszttől is kialakulhat nem kívánt reakció a kutyáknál.Kontakt allergia akkor alakul ki, ha például kutyakozmetikai szerek valamely összetevőjére allergiás az eb. Tüneteket válthatnak ki kémiai anyagok,  alkoholszármazékok, és lehet az oka a paraziták elleni nyakörv, fül- vagy szemtisztítószerek, háncsból készült kutyakosár, etető- és itatóedény, a kutyatakaró vagy - poliakril - ruházat, póráz, tisztítószerek, műtrágyák, permetezőszerek is.

Mindig van jele

Az állatorvos szerint nem kell attól tartanunk, hogy nem vesszük észre, ha kutyánk szenved.

(MTI-fotó: Mohai Balázs)A kutyák allergiájának nagyjából felét a statisztikák szerint a belégzés útján, a levegőből a szervezetbe kerülő allergének okozzák. A statisztikákból az is kiderül, hogy a házi poratka és a pollen a leggyakoribb allergiás okok.

A légúti allergia legjellemzőbb tünetei, hogy a kutya vakarózik, rágcsálja végtagjait, nyalogatja magát, fejét hozzádörzsöli valamihez, fülei gyulladtak, vörösek is lehetnek.

A tápanyag-allergia tünete is leginkább valamilyen bőrprobléma. A bolhaallergiát a bolhacsípés által a bőrbe kerülő bolhanyál okozza, ilyenkor seb keletkezik a kutya testén.

Nem kell súlyos bajtól tartani

Az allergia kezelése úgy működik, hogy egyedi érzékenyítő oldattal hígításokat végeznek, és fokozatosan megnövelt mennyiségben beadják, egyre többet és többet, egészen addig, míg „elkoptatják” az ellenanyag készenlétét. Az egyes anyagok elleni reakció mindig fellép, a kutya akkor betegszik meg, ha intenzitása átlépi a kritikus értéket.

A kutyánál elsősorban tehát a bőrön keletkezik reakció - vagyis inhalációs vagy táplálékallergia esetében nincs szó életet veszélyeztető allergiáról. Míg az embernél gégeödéma keletkezik, amelybe bele is halhat, addig a kutyánál csupán bőrkiütés jelentkezik, amely nem veszélyezteti az életét – szögezte le a szakember.

Arra a kérdésre, hogyan előzhetjük meg, hogy allergiás legyen a kutyánk, az állatorvos azt mondta: vigyük a természetbe kedvencünket. „Az állat túl steril környezetben tartása hajlamosíthat rá. A természetben az immunrendszernek sok feladata támad, és attól megerősödik” – hangsúlyozta Lorászkó Gábor.