Botokkal támadtak, gyújtogattak a debreceni menekülttábor lakói

Egy megtaposott Korán miatt zavargás tört ki hétfő délután a debreceni menekülteket befogadó állomáson. A rendőrségnek könnygázt is be kellett vetnie, hogy helyreálljon a rend – mondta el Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatorna rendkívüli híradójában.

Az összetűzés, amelyben egyes információk szerint több százan vettek részt, nem sokkal délután két óra után kezdődött. A rendőrség úgy tudja, a nézeteltérés oka az volt, hogy az egyik menedékkérő elvette a másik - egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó - Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta.

A konfliktusba később több száz migráns is bekapcsolódott, majd többen kitörtek a táborból és a közeli buszfordulóban és a 471-es úton randalíroztak.

A police.hu azt írta, hogy a menedékkérők kukákat borogattak és gyújtottak fel, és több járművet is megrongáltak.
Illegális bevándorlás - Rendbontás a debreceni táborban

Könnygázzal oszlattak

A feldühödött tömeg megfékezésére több mint 150 rendőrt vezényeltek a helyszínre, a rendfenntartók könnygázt is bevetettek.

Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy egy embert, aki megtaposta a Koránt, előállítottak.

Egy könnyű sérült

A zavargások miatt a hivatalos beszámolók szerint egy embert kellett a mentőknek ellátniuk: a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmestere kisebb hámsérülést szenvedett, amikor az egyik migráns megdobta kővel.

Korábban az MTI tudósítója környékbeliek beszámolóira támaszkodva azt írta, hogy mintegy százan támadtak autósokra. A táborlakók egy csoportja botokkal ütötte és megdobálta a leálló személyautókat és autóbuszokat. A debreceni kapitányság szóvivője ezt az információt nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Dobó Dénes azt mondta: a táborban jelenleg nyugalom van, a rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen.Lezárták a tábort

Az incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást. A táborlakók bemehetnek, de csak alapos indokkal engednek ki belőle bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere. Egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra.

Papp László, miután kijött a táborból, az MTI tudósítójának elmondta: a rendőrség ura a helyzetnek, a tábort lezárta, és a következő napokban Debrecen egész területén megerősített járőrszolgálat lesz.

A polgármester szerint csupán idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki konfliktus a túlterhelt befogadóállomáson.
Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet, a városban nincs helye ennek a tábornak - mondta a polgármester.

Hozzátette: tisztában vannak vele, hogy Magyarország rendkívül jelentős migrációs nyomás alatt van, ezért támogatják a kormány azon törekvését, hogy a déli határszakaszon fizikai akadállyal nehezítsék meg a migránsok beáramlását.

Rácz Róbert az MTI-nek elmondta: pattanásig feszült a helyzet a mintegy 800 ember befogadására alkalmas állomáson, ahol hétfőn reggel már 1900-an voltak.

Világosan látszik, hogy ha a határon nem sikerül megállítani a migránsokat, akkor a határon belül ezt a problémát már nem lehet kezelni - állapította meg. A hajdú-bihari kormánymegbízott is hosszú távon a debreceni tábor bezárásában látja a megoldást.