Csodaturmixok és társaik – létezik hatásos expressz fogyókúra?

Kipróbáltuk, létezik. Az ígért, esetenként nyolc kilónyi súlyvesztés nem minden áldozat nélkül, de összehozható.

Először is szeretném leszögezni, hogy az általam kipróbált három fogyókúrás program egyike sem az evésről szólt, szigorúan véve persze, hiszen a rágás nélküli turmixszürcsölést elég nehezen lehetne étkezésnek nevezni. Évek óta tesztelgetem a különféle diétás módszereket, azonban most jött el az idő, hogy tapasztalataimat összefoglalva leírjam, mire jutottam.

Az utóbbi hónapokban három léböjtön alapuló kúrát csináltam végig, több-kevesebb sikerrel. Mielőtt azonban elkezdeném részletezni lelki vívódásaimat és fenntartásaimat, belevágok a közepébe – hiszen úgy is mindenkit csak az érdekel, hogy két hét múlva belefér-e majd kihízott farmerébe vagy sem.

Fogyókúrás turmix. Fotó: Getty Images

A második hét végére biztosan megutálják a tejet. Fotó: Getty ImagesA Turbó-diéta
Erről valószínűleg a legtöbb fogyókúramániás hallott már, hiszen két hét alatt akár nyolc kilónyi plusztól is meg lehet vele szabadulni. Elvileg. A program lényege, hogy a tejjel vagy vízzel elkevert turmixporon és üres zöldséglevesen kívül nem ehetünk a 14 nap alatt semmi szilárdat, szóval rágás kilőve...
A két hétnyi turmixért 21 270 forintot fizettem.

Tapasztalat
Beszerezve a csokis/meggyes/vaníliás porokat és a több liternyi tejet, belevágtam a diétába, de bevallom, az első napi salaktalanítást kihagyva indultam neki. Az egyébként egészen tűrhető ízű porokat én tejjel kevertem, kipróbáltam vízzel is, de mindenki jobban jár, ha nem írom le mire hasonlított az íze. Én mondom, ha nem lett volna szigorúan előírva a napi 2 liter víz elfogyasztása, nem bírtam volna ki ezt a 14 napot. Szigorúan véve nem éheztem, hiszen az édes shake lehajtása után jött teltségérzés valóban elnyomta korgó gyomrom hangját. Azonban nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, a második hét végére legszívesebben belenyaltam volna a sótartóba, annyira túltelítődtem az édes ízekkel. A program végére sikerült 7,8 kg-tól megszabadulnom, amit óriási sikerként éltem meg. Én azt tapasztaltam, nagy súlyból könnyebb fogyni, így több mint valószínű, hogy egy 59 kilós leányzónak nem fog ennyi lemenni.

 

A Layenberger Fit+Feelgood diéta
A fentebb említett intenzív turmixos fogyókúrát nem lehet két hétnél tovább tartani, így jó pár hétnyi kihagyás és 3 kiló visszaszedése után, gondoltam újra belevágok, hiszen az első turnust is túléltem. Itt már egy pénztárcabarátabb port kerestem, amit végül egy drogériában sikerült beszereznem. Ez a shake is nagyon hasonlít az előzőre, kivéve, hogy egy szót sem írt a zöldséglevesről, amit így ki is hagytam kúrából.
A két hétre való turmix ára 7 470 forintomba került.

Tapasztalat
És megint összehoztam! Ismét sikerült 7 kg-tól megszabadulnom, amit most már nem tartottam véletlennek. Ez alkalommal is percenként nyitogattam a hűtőt anélkül, hogy bármit kivettem volna, most is ingerlékenyebb voltam, mint egyébként, de megcsináltam. Most sem volt egyszerű, hisz volt olyan reggel, amikor azt mutatta a mérleg, hogy 2 kilóval több vagyok, mint előző nap. De mikor már feladtam volna, csak lejjebb ment a mutató.

 

A Dr. Steinberger 5 napos Fitness Program
Két hete vagyok túl a bio zöldség- és gyümölcsleveken, és azt kell hogy mondjam, ez a tisztítókúra volt az eddigi kedvencem. A 7,5 dl-es levek mellé itt elő volt írva pár szelet rozskenyér, ami a napi öt "étkezés" alkalmával tényleg életmentő volt. Bár egyszerre másfél dl zöldséglé nem tűnik túl laktatónak, de a sűrű rozskenyérrel kiegészítve abszolút elégnek bizonyult. A kúra alatt egy dolgot kellett szigorúan betartani, nem volt szabad felcserélni a levek sorrendjét!
Az öt levet tartalmazó csomagot 6990 forintért szereztem be az interneten.

Tapasztalat
A zöldbúzafű koktél, a zöldséglé, az ananászlé, a céklalé és végül a sárgarépalé elfogyasztása után, a bőröm egészen kisimult, tele voltam energiával, és öt nap alatt 3 kg-al mutatott kevesebbet a mérleg. Ez a program a korábbi 14 napos szenvedéshez képest nagyon hamar lepörgött és tekintve, hogy itt nem a rágógumival imitáltam az evést, sokkal kibírhatóbb volt számomra, mint a turmixok. Az édeskés és főszeres italok váltakozása miatt pedig az émelyítő érzés is elmaradt.

A zöldség - és gyümölcslevek közül a cékla a legrosszabb. Fotó: pixabay.com

A zöldség - és gyümölcslevek közül a cékla a legrosszabb. Fotó: pixabay.comÖsszegzés

Be kell látnom, ha valaki tényleg betartja a diéták előírásait, nem bűnöz, akkor valóban sikerülhet elérni a kívánt hatást. Viszont mielőtt mindenki rohanna beszerezni a fent említett termékek valamelyikét, figyelmeztetem: aki visszatér a korábbi étkezési szokásaihoz, arra pillanatok alatt vissza fognak szaladni a leadott kilók. Az a sok felesleg, ami lement, annak a nagy része víz és salakanyag, így a fogyókúra utáni pár napban ismét megtelik majd az ember szervezete, aminek hatására egyből 2-3 kilóval leszünk pluszban megint. Ez persze nem azt jelenti, hogy az zsírpárnákban rakódik vissza. A diéta alatt nem sportoltam rendszeresen, de ez csupán az időhiány miatt volt. Egy kis esti sétával, vagy biciklizéssel bizonyára jobb értékeket is el lehetett volna érni.

Mindent összevetve, aki gyors eredményt szeretne elérni, ezekkel a diétákkal sikerélményben lehet része, viszont a tartós fogyás életmódváltoztatás és persze sportolás nélkül biztosan nem érhető el.