Működés közben szemlézték a balatoni strandokat a Kék Hullám-döntnökök

Mostantól a Kék Hullám Zászlóval jelölik a legjobb balatoni fürdőhelyeket, amelynek a nyerteseit a jövőben 1-től 3 csillagig rangsorolják, továbbá 4 különdíjat osztanak ki a legjobb szabadstrand, a leginkább családbarát-, sportbarát, illetve biciklisbarát strand kategóriákban. A Ma Reggel vendége Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár volt.

Nagyon sok mindenre kiterjedt a minősítők figyelme - közölte a Kék Hullám Szalag kapcsán a helyettes államtitkár a szombati Ma Reggelben.Ruszinkó Ádám kérdésre válaszolva elmondta: a bírálóbizottságok azt nézték, mennyire szép a strand parkosítása, mennyire sok az árnyékos felület, de azt is, hogy mennyi a pelenkázó, esetleg van-e kis játszótér gyerekeknek, a strandon vannak-e vizes és száraz program- és sportlehetőségek, de természetesen a büfék kínálatát, a különféle vizesblokkok állapotát, a tisztaságot is nézték.

Ami a legfőbb újítás volt az idei értékelésben, az az volt, hogy mindezeket nem nyitás előtt, statikus állapotban szemrevételezték a döntnökök, hanem működés közben, június 15-én és 16-án mentek körbe a bírálóbizottságok a Kék Hullámra jelentkezett 30 strandon.

Ezek között voltak önkormányzati és magánkézben lévő strandok egyaránt, akárcsak szabadstrandok - tette hozzá. Azt is elmondta: 28 strand kapott idén minősítést, a legjobbakat külön díjazták. Így a legcsaládbarátabb strand a füredi Eszterházy-strand lett, a Balaton kerékpáros strandja a balatonberényi, a legsportosabb a vonyarcvashegyi lett, az NGM különdíját a legjobb szabad strand kategóriában a balatonboglári Platán Strand kapta.

Fejlesztés fejlesztés hátán a turizmusban

15 év alatt sokat fejlődtek a turisztikai helyek az országban, minőségileg nagy ugrás következett be a hazai turizmus szolgáltatóinál - tekintett vissza a helyettes államtitkár az elmúlt évekre. Ennek köszönhető szerinte, hogy soha nem látott magasságban van az országba érkező vendégek és az itt eltöltött vendégéjszakák száma.

Fejlesztésre két uniós operatív forrásból jut pénz ebbe a nemzetgazdaságilag fontos iparágba - tette hozzá. A GINOP (gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) és a TOP (település- és területfejlesztési operatív program) által mintegy 230 milliárd forint juthat a hazai turisztika szereplőihez, abban a tárca minden segítséget meg fog adni, hogy ezek a források visszatérítendő pénzügyi eszközök, kedvezményes hitelek, energetikai források formájában eljussanak a turisztikai szereplőkhöz.

Ruszinkó két programot emelt ki, melyek a közeljövőben indulnak: a kastély- és várfelújítási programot, amelynek célja az államtitkár elmondása szerint az lesz, hogy a műemlékek felújítása mellett ezek "turisztikailag minél jobban hasznosuljanak", tehát az odalátogatóknak egy színes, interaktív programban legyen része, valamint a Bejárható Magyarország-programot, amely az aktív turizmust fejleszti, így a vízi, a kerékpáros, a lovas és a természetjáró turizmust.