Restaurálják a kínai nagy fal legrégebbi szakaszát

Kína szerdán új projektet indított, hogy helyreállítsa a kínai nagy fal legidősebb részét, amely Santung tartomány keleti részén nyúlik el.

A projekt első fázisa az úgynevezett Csi-fal 18 szakaszát fedi le, teljes hossza 61 kilométer. Mintegy 34 millió amerikai dollárba kerül majd a restauráció a tartományi kulturális örökségi hivatal vezetője szerint.

Santung emellett további projektek indítását tervezi idén a természeti környezet és az ókori katonai építmények védelme érdekében a fal mentén.

Mutianyu, 2009. október 8. Bástya a Nagy Fal helyreállított szakaszán, Mutianyunál. (MTI Fotó: Vince Mátyás)

Bástya a nagy fal helyreállított szakaszán, Mutianyunál. (MTI Fotó: Vince Mátyás)A Kr. e. 770 - 476 között Csi ókori államban (a mai Santung) felhúzott falszakaszt egy apró faluban kezdték el építeni a mai Csinan város Csangcsing körzetében. Átjárókkal, kapukkal, kastélyokkal és jelzőtornyokkal látták el a Csingtao közelében egészen a tengerig nyúló, 641 kilométeres szakaszt.

A természetes kopás, az építkezések, a bányászat és a talajjavítás miatt azonban Csi nagy falának állapota egyre romlik.Katonai védelmi tervként az ókori Kína több mint 20 császára rendelte el falszakaszok és erődök építését vagy renovációját. A kínai nagy falat 1987-ben ismerték el világörökségi helyszínnek.