Eddig mintegy 400 milliárd forintnyi fejlesztést ígért vidéki városoknak Orbán Viktor

Folytatja a megyei jogú városokat érintő körútját a miniszterelnök, kedden Nagykanizsára látogat el. Az eddigi felkeresett nyolc várossal kötött szerződések kapcsán tett sajtónyilatkozatokban tételesen mintegy 400 milliárd forint felhasználásáról volt szó.

Újabb jelentős, milliárdos összegű fejlesztési támogatások bejelentése várható kedden, amikor a Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök Nagykanizsára utazik. A zalai városban a kormányfő és Dénes Sándor polgármester együttműködési megállapodást ír alá, majd sajtótájékoztatót tart.

Orbán Viktor mind a huszonhárom megyei jogú településre ellátogat, hogy a vidéki városok fejlődését elősegítő szerződéseket kössön a helyi vezetőkkel. Eddig nyolc várost keresett fel. A kormányfő szerint a program fedezetét magyar költségvetési források és a nagyvárosok fejlesztésére szánt uniós tételek adják. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter májusban azt nyilatkozta, a megyék és a megyei jogú városok 2020-ig 1200 milliárd forint uniós forrást közvetlenül oszthatnak majd el.

Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Seszták Mikós nemzeti fejlesztési miniszter a debreceni Piac utcán 2015. május 18-án. (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)A megyei jogú városok után a tizenkilenc megyei önkormányzattal is szerződik a kormány, a kis- és közepes településekről szóló fejlesztési megállapodásokat köti meg velük.

Az eddigi felkeresett nyolc várossal kötött szerződések kapcsán tett sajtónyilatkozatokban tételesen mintegy 400 milliárd forint felhasználásáról volt szó, és több olyan fejlesztésről is szó esett, amely esetében pontos összegek még nem hangzottak el. A nyolc település esetében megjelölt programok finanszírozására, illetve központi támogatására ezért a 400 milliárdnál lényegesen nagyobb összeg is szükséges lehet.

A beruházások jelentős része útfejlesztés, amelyekről Lázár János még áprilisban azt nyilatkozta, a kormány mintegy 350 kilométer megépítéséről döntött. Ezek összértéke 580-600 milliárd forint, a beruházásokat pedig hazai költségvetésből finanszírozzák, a Modern városok program részeként.Sopron

A program keretében Orbán Viktor először Sopronba látogatott el, még március 25-én. A nyugat-magyarországi város esetében három fejlesztés biztosan megvalósul 2018-ig. Megépül az M85-ös kétszer kétsávos autóút Sopron és Csorna, valamint Sopron és az országhatár között, felújítják a barokk belvárost, valamint a fejlesztik a Fertő tavi világörökségi területet. Az M85-ös autóút fejlesztése meghaladhatja a 100 milliárd forintot, ezt az Európai Unió a jelenlegi ciklusban nem tudja támogatni, ezért az adófizetők pénzéből fog megépülni – jelezte a kormányfő.

Eger

Az Egerrel áprilisban aláírt megállapodás szerint a várost 2018-ra négysávos autóút fogja összekötni az M3-as autópályával. Az egyezség része az is, hogy az egri uszodát 6,3 milliárd forintból nemzeti úszó- és vízilabdaközponttá fejlesztik, valamint 6 milliárd forintból folytatódik az egri vár fejlesztése. Megállapodtak abban is, hogy a MÁV átad Egernek egy 9 hektáros terület ipari park céljára.  Az egri fejlesztési program összesen mintegy 50 milliárd forint értékű.

Zalaegerszeg

A Zalaegerszeggel kötött szerződés szerint 2018-ig kétszer kétsávos autóúttal kötik össze a várost az M7-es autópályával, és addig elkezdődik Vasvár felé az M9-es gyorsforgalmihoz csatlakozó út építése is. A megállapodásban szerepel, hogy befejeződik a Zala Megyei Kórház 5,4 milliárd forintos beruházása. A kormány egymilliárd forintot ad a városnak az inkubátorház bővítésére és fejlesztésére, s ha van olyan befektető, amelyik ezt igényli, akkor iparvágány épül az Északi Ipari Parkba. A vasútállomás és az autóbusz-pályaudvar számára új "intermodális közlekedési központot" kell létrehozni, de azt még egy munkacsoport vizsgálja, hogy mit és milyen ütemben lehet megvalósítani – mondta a kormányfő. A jövő évben elkezdődhet egy 10 pályás és tanmedencés létesítmény építése. Ezenkívül másfél milliárd forint támogatással Alsóerdőn sport- és rekreációs központ jöhet létre. A tervek között szerepel továbbá: munkacsoportot állítanak fel, hogy Mindszenty-zarándokközpont épüljön a városban a katolikus egyházzal egyeztetve.

Miskolc

Miskolcon Orbán Viktor bejelentette, hogy autópálya épül Miskolc és Kassa között. A sztráda magyarországi szakaszának kivitelezése várhatóan 2018-2019-re készül el, a kormány 150 milliárd forintot fordít a beruházásra. Bővítik a városban működő intelligens kamerarendszert, valamint a kormány jelentős támogatást ad egy ezerhektáros új miskolci iparterület kialakításához. A miskolctapolcai strand további fejlesztéséhez a kormány ötmilliárd forintot biztosít. A diósgyőri vár rekonstrukciója és a hozzá kapcsolódó fejlesztések is folytatódnak, ehhez 4,5 milliárd forintot az állam áll.

Pécs

Pécsen 2010-2014 között 6 ezer új munkahely létesült, 2018-ig pedig további 6 ezer létrehozását tartalmazza a településsel a Modern városok program keretében kötött megállapodás. A szerződés értelmében az állam a jövőben 90 hektárnyi területet vásárol Pécsnek, hogy ott ipari csarnokok is épüljenek. Ezenkívül a következő években a kormány megépíti az M6-os és az M60-as utat az országhatárig. Döntés született a Zsolnay Kulturális Negyeddel kapcsolatban is, hogy munkacsoport vizsgálja meg, milyen finanszírozási formában működjön a továbbiakban a létesítmény. A tárgyalásokon arról is szó volt, hogy az épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia mellett sport- és szabadidőközpont jöhet létre, benne akquaparkkal. A beruházást a kormány is támogatni fogja.

Orbán Viktor miniszterelnököt beszél szimpatizánsai körében a pécsi Széchenyi téren 2015. április 28-án. (MTI-fotó: Sóki Tamás)Debrecen

A Debrecen és a kormány között aláírt együttműködési megállapodás értelmében 5 milliárd forintból új innovációs beruházások indulnak, 21 milliárd forintot fordítanak a debreceni főpályaudvar fejlesztésére, valamint 16 milliárd forintot szán a kormány a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonal felújítására. A tervek szerint a hat-hétszáz hektáros új ipari parkot alakítanak ki a város környékén. Döntöttek a debreceni nemzetközi repülőtér 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéséről, illetve egy új, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézmény létrehozásáról. A Nagyerdő és a strandfürdő turisztikai célú fejlesztéseire 4 milliárd forintot biztosít majd a költségvetés.

Székesfehérvár

Székesfehérváron életminőség-javító fejlesztések kezdődnek a program révén, fejlesztik a belvárost, hangversenyterem, valamint multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok épül és lakásépítési program indul el. Orbán Viktor kiemelte, hogy a korábban a kormány támogatásával visszavásárolt börgöndi repteret sport- és üzleti célú repülőtérré alakítják. A város jelenleg üresen álló ingatlanjainak valamelyikében modern középiskolai oktatási központot valósítanak meg. A velencei-tavi turizmus fejlesztésének kialakításába bevonják a várost. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter később azt nyilatkozta, a megyék és a megyei jogú városok számára 2020-ig biztosított 1200 milliárd forint uniós forrást közvetlenül oszthatják majd el, ebből egy Fehérvár nagyságú város 20-25 milliárd sorsát saját maga tudja befolyásolni.

Szolnok

Szolnokon a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy 2018-2019-ig állami forrásból megépül a négysávos autóút Budapest és Szolnok közötti szakasza, illetve lesz majd a várost északról elkerülő kétszer kétsávos út is. 300 hektáros új ipari parkot hoznak létre Szolnokon, a területet a kormány vásárolja majd meg. Az együttműködés részeként a Véső úti MÁV-sporttelep fejlesztésére 529 millió forintot adott a kormány korábban, azt további egymilliárd forinttal egészíti ki a strandfürdő fejlesztése végett. A művésztelep fejlesztésére egymilliárd forintot, a tiszaligeti strandfürdőére 3 milliárd forintot ítélt meg, kikötőfejlesztési programra egymilliárd forintot ad a kormány. Tárgyalnak továbbá az országos vízügyi irányítás Szolnokra költöztetéséről. A kormányfő utalt rá, hogy a kormány fejlesztési tervet készít arról, "hogyan lehet a jövő magyar vasútjába bevonni" azokat a szerelvényeket, amelyeket Szolnokon gyártanak. Kérdésre válaszolva jelezte, több százmilliárd forintot szán a kabinet a jövőben vasútfejlesztésre.