Amerikai segítséggel mentik Hemingway hagyatékát Kubában

Egy amerikai alapítvány majdnem 900 ezer dollárnyi (248 millió forint) korszerű építőanyagot szállít Kubába, hogy ott egy modern intézet épülhessen Ernest Hemingway hagyatékának megőrzésére.

A bostoni központú Finca Vigía Alapítvány évek óta szeretné megóvni a Havanna mellett tárolt több ezer Hemingway-dokumentumot a hőség és a nedvesség okozta lassú pusztulástól, ebben már korábban is lelkes partner lett volna a Hemingway egykori házát, a Finca Vigíát működtető kubai Nemzeti Kulturális Örökség Tanácsa is, ám az embargó sújtotta szigetországban gyakorlatilag fellelhetetlen volt jó minőségű építési anyag.

Ernest Hemingway amerikai író havannai házának, a Finca Vígiának belső tere. (MTI/ EPA/Alejandro Ernesto)

Ernest Hemingway amerikai író havannai házának, a Finca Vígiának belső tere. (MTI/ EPA/Alejandro Ernesto)



A négy konténernyi, 862 ezer dollárnyi építőanyag és szerelvény Kubába szállítását májusban hagyták jóvá az amerikai hatóságok. Obama elnök egyebek mellett "a kubai népet a tudomány, a régészet és a kulturális örökség megőrzése terén szolgáló" termékekkel tett kivételt az embargó enyhítésekor.



Az amerikai segítségből egy 223 négyzetméteres, kétszintes intézet épül a Havanna melletti Hemingway-birtokon a nagy írótól fennmaradt sok ezer levél, fotó és könyv konzerválására és megőrzésére.