Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák

Június 19-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaink, önkénteseinek és a Budapest Voices tagjainak segítségével „pótszülőkhöz” kerültek a Dejtáron elárvult gólyafiókák.

A fiókák története május 21-én kezdődött, amikor a Nógrád megyei Dejtáron egy bekamerázott gólyafészekhez hosszú időn át nem érkezett meg a hím madár. A webkamerák adását figyelemmel kísérők élő adásban láthatták, hogy valami baj van, és többen is értesítették az egyesületet, tegyenek valamit a tojó és a tojások megmentésére.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Bükki Nemzeti Park szakemberei még aznap a helyszínre siettek, meg is találták a sérült hímet egy közeli kertben. Befogását követően azonnal állatorvosi segítségre szorult, mert hatalmas seb éktelenkedett a mellkasán. Kitisztítása után a madarat a Fővárosi Állat- és Növénykertbe vitték további ellátásra - számol be róla közleményében az egyesület.

A sérült hím. (Fotó: Papp Ferenc)

A sérült hím. (Fotó: Papp Ferenc)



Biztonságba helyezését követően a következő lépés a tojások mentése volt. Mivel a tojó egyedül képtelen felnevelni a fiókákat, a tojásokat a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe vitték. Május 27-én a negyedik tojásból is egészséges fióka bújt elő, ezzel lezárult a dejtári gólyamentés újabb szakasza.

Időközben a Fővárosi Állat- és Növénykertből is folyamatosan érkeztek a jó hírek. Az öreg madár jobban lett, elkezdett önállóan enni. Ez nagy előrelépés egy olyan egyednél, amely annyira ki volt száradva a nagy vérveszteségtől, hogy infúzióra szorult. Az már bizonyosnak látszik, hogy ha teljesen fel is gyógyul, az idén nem lesz képes fajtársaival elvonulni, hiszen mellizmaiban olyan sérülés keletkezett, amely akadályozza a repülésben, és amelynek regenerálódása hosszú időbe telik.

A gondos nevelésnek hála ("kelepelés" fakanállal, napoztatás talicskával, vegyes étrend összeállítása) a fiókák is szépen gyarapodtak, és 4 hetes korukra adoptálhatóvá váltak. Az MME szakembereinek még nincs sok tapasztalatuk a fajon belüli adoptációban, de egy tavalyi eset bizakodásra adott okot.

Fiókák itatása. (Fotó: Bodnár Katalin)

Fiókák itatása. (Fotó: Bodnár Katalin)



A Nógrád megyei Gólya Road Show alkalmával június 18-án két fiókát sikerült pótszülők fészkébe helyezni, egyet-egyet Szécsényben és Endrefalván. Egy nappal később pedig a másik két fióka is otthonra talált Mohorán és Ipolyvecén. A gólyamentésben az egyesület munkáját segítették a Budapest Voices tagjai, akik a június 12-i koncertjükön a saját maguk készítette termékek értékesítéséből befolyt összeget felajánlották az MME-nek. Az adomány fedezte az emelőkosaras jármű bérleti költségét, amellyel a fiókákat a fészkekbe juttatták. A kórus tagjai nemcsak pénzadománnyal, hanem személyes jelenlétükkel is aktívan részt vettek a fiókamentésben.

Minden évben sok madár fészekalja pusztul el a természetben különféle okok miatt, nagy részük természetes eredetű. Így van ez a fehér gólyák esetében is. Idén is sok fészeknél észleltek tojás- és fiókakidobást vagy tűnt el egyik-másik öreg madár. A természetvédők nem tudnak és nem is céljuk beavatkozni minden esetben. A gólyák jórészt településeken belül fészkelnek.

Csőrike és Pehelyke. (Fotó: Lendvai Csaba)

Csőrike és Pehelyke. (Fotó: Lendvai Csaba)



Néhány fészket bekameráztak, ezáltal a lakosság figyelemmel kísérheti életüket, ami sokakban mély érzelmeket kelt és olyannyira beleélik magukat az eseményekbe, hogy a megfigyelt állatok szinte családtaggá válnak. Ilyen érzelmi töltettel nehéz reálisan látni a helyzetet, mit kell, mit lehet és mikor kell ténylegesen beavatkozni a gólyák védelmében.

A webkamera nem madárvédelmi berendezés, csupán megfigyelési eszköz, tehát nem az a célja, hogy mindenáron biztosítsa a sikeres költést - hangsúlyozza a közlemény. A közvetített kép – például verekedés, kidobott tojás, kidobott fióka - még nem ok a beavatkozásra, ez a természet rendje, azt a célt szolgálja, hogy megfelelő minőségű szülőktől megfelelő utódok jöjjenek világra.



Ennek ellenére, hogyha az anyagi és emberi erőforrások lehetővé teszik, a szakemberek próbálnak segíteni a bajba jutott madarakon. A dejtári akció is sikeresen zárult, most már a természeten és a pótszülőkön múlik a gólyafiókák további sorsa.