Afganisztánban már bevált - ilyen kerítés lesz a déli határon

"A déli határszakaszra tervezett NATO-kerítés olyan, mint amilyet Afganisztánban is használtunk a katonai objektumok védelmére" – jelentette ki Geörg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ez körülbelül egy 4 méter magas, mélyre leásott kerítés, tehát igen nehéz lenne alagutat ásni alatta. Szinte feldönthetetlen, és körbe van tekerve NATO-dróttal, ami a szögesdrótnak egy továbbfejlesztett változata. Szinte lehetetlenné teszi az áthatolást. A kerítés betonalapokon nyugszik, a fém pedig egy nagyon masszív ötvözet – magyarázta Georg Spöttle.

George Spöttle biztonságpolitikai szakértő. (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

George Spöttle biztonságpolitikai szakértő. (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)Arra a kérdésre, jó ötletnek tartja-e a kerítés felállítását a déli határszakaszon, azt válaszolta: mindenképp, hiszen ha folytatódik az elmúlt két hónapban tapasztalt tendencia, miszerint naponta átlagosan 350 illegális menekült lépi át a határt, számuk az év végéig elérheti az egymilliót. Nagy részüknél fennáll a veszély, hogy Magyarországra toloncolják őket vissza, és két-három évig a magyar kormánynak kell gondoskodni róluk, míg véget nem ér esetükben az eljárási procedúra – magyarázta.

Hangsúlyozta: a német hírszerzés szerint idén még legalább négymillióan indulnak majd el Európa felé, nagy részük a Mediterráneumba.
Georg Spöttle a 180 percben

A szakember kérdésre válaszolva elmondta azt is, nem tartja valószínűnek, hogy áttörés lesz ma Luxembourgban a külügyminiszterek értekezletén, vagyis vélhetően nem döntenek arról a földközi-tengeri misszióról, mely a líbiai embercsempészeket hivatott felderíteni. Itt egy katonai akcióról van szó, Líbiában polgárháborús állapotok vannak, ezért nagyon komoly NATO-támogatásra lenne szükség – emelte ki.

Annak kapcsán, hogy Ferenc pápa arra hívta fel a figyelmet, a menekültek voltaképp áldozatok, azt mondta: azért meg kell húzni egy határt, valóban vannak menekültek, akik az Iszlám Állam rémtettei elől jönnek Európába, de nagyon sokan jönnek csak megélhetési célból. Nagyon sokan összeszednek 4-5 ezer dollárt, hogy kifizessék az embercsempészeket, a repülőjegyet, a hamis okmányokat.A menekülteket igazán akkor lehet szűrni, ha a határokon feltartóztatják és kihallgatják őket. Ilyenkor megállapítják, honnan érkeznek. Nagyon sokan azonban eldobják az úti okmányaikat, utánanéznek az interneten, hol van háborús helyzet Afrikában, és utólag megállapítani egy sötét bőrszínű emberről, honnan érkezett, nagyon hosszú folyamat, hiszen az érintett országokkal nem nagyon lehet ujjlenyomatokat, fotókat cserélni, a megkeresésekre pedig szinte soha nem válaszolnak. Tolmácsra is szükség van, ezért ezek az eljárások eéhúzódnak – hangoztatta Geörg Spöttle.