Magyar fiatalember lett az év kutatója Szlovákiában

Az Év fiatal kutatója elismerést a Szlovák Tudományos Akadémia idén a budapesti Csanádi Tamás Kassán tevékenykedő doktorandusz hallgatónak ítélte oda.

A 35 év alatti fiatal tudósok versenyén Csanádi Tamás az anyagtudomány és a fizika területén belül ért el jelentős eredményeket. Június végén az Európai Kerámia Konferencián, a spanyolországi Toledóban ő képviseli majd Szlovákiát.

Csanádi Tamás az M1 műsorában elmondta: meglepődött, hogy annak ellenére, hogy nem szlovák állampolgár, ő kapta az elismerést, de – ahogy fogalmazott - tudományos területen ezeken felül tudnak emelkedni az emberek.Csanádi Tamás a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett matematika-fizika tanári szakon. Doktori munkáját Budapesten kezdte, s amikor az anyagkutatás terén kimerültek a lehetőségei, Kassára jelentkezett.

Az igény egy doktorandusz kutató fogadására szinte azonos időben fogalmazódott meg a Szlovák Tudományos Akadémia (SzTA) kassai Anyagkutató Intézetének részéről is. A kutatóközpont megvásárolta a legmodernebb nanokeménység-mérő műszert, amelyhez olyan kutatót kerestek, akinek már van tapasztalata ezzel kapcsolatban.

Dusza János, a SzTA kassai Anyagkutató Intézetének igazgatóhelyettese, témavezető professzor az M1 műsorában elmondta: az utóbbi években az Európai Unió strukturális alapjának köszönhetően több, nagyon jó berendezést, műszert kaptak, amelyek lehetőséget biztosítanak a kutatásaikhoz, s ahhoz, hogy új anyagokat és technológiákat fejleszthessenek.

Az új kutatási területük a kerámia anyagok vizsgálata, amelyek rendkívül kemények, magas hőmérsékletnek és egyéb vegyi hatásoknak is ellenállnak. A kassai intézetben a kerámia mechanikai tulajdonságait vizsgálják. Ezeket az anyagokat kerámiabevonatú késeknél vagy az olajfúrók fúrófejeinél hasznosítják.