Áder János szerint a Kárpát-medencében erősebb a klímaváltozás hatása, mint máshol Európában

A köztársasági elnök Budapesten, a Németvölgyi Gondozási Központban tett látogatásán mondta ezt.

Áder János mindenkit arra kért, csatlakozzon a www.elobolygonk.hu honlapon elindított kampányához, melynek célja, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs résztvevőit minél ambiciózusabb megállapodás elfogadására ösztönözze.Arra hívta fel a figyelmet, ha nem sikerül megállapodni, annak beláthatatlan következményei lehetnek, így például a klímaváltozás hatására modern népvándorlás indulhat el, és az ENSZ azzal is számol, hogy akár háborúk is kezdődhetnek az ivóvizek birtoklásáért.

Jelezte, egyre gyakrabban látni a televízióban természeti katasztrófákat, melyek Magyarországot sem kerülik el.

A probléma érzékeltetésére elmondta, a Duna árvízszintje a 2. világháború előtt Budapestnél nem haladta meg a 8 méteres árvízszintet, de a két évvel ezelőtti már közel járt a 9 méterhez, és az azt megelőző 15 évben négyszer is meghaladta a 8 métert.

Áder János arról is beszélt, a Tisza mentén idén elkészül a hatodik tározó, de szerinte építeni kell még hatot, mert így tudják megvédeni, megóvni a folyó mellett élő másfél millió ember életét és vagyonát.

A köztársasági elnök arról is beszélt, Magyarország vízkészlete "isteni adottság", amivel jól kell sáfárkodni, amire vigyázni kell. Szerinte a magyar ivóvíz előbb-utóbb exporttermékké fog válni.

Az államfő kijelentette: Magyarország joggal lehet büszke a környezetvédelemmel kapcsolatos teljesítményére, hiszen az elmúlt 25 évben a szén-dioxid-kibocsátást 39 százalékkal csökkentette, az energiafelhasználást 20 százalékkal, miközben a magyar GDP 31 százalékkal nőtt. Ezt viszonylag kevés ország tudja elmondani magáról a világon - fűzte hozzá.

A párizsi klímacsúcsra, az ott elfogadandó megállapodásra utalva arról beszélt, hogy miközben a helyzet világos és egyértelmű, tehát a célokban egyetértés van, az egyes országok érdekei különbözőek.

Az államfő május elején jelentette be a magyar honlap elindítását, miután konzultált Al Gore volt amerikai alelnökkel, a nemzetközi kezdeményezés elindítójával. Al Gore - akit klímavédelmi, környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntettek ki - célja az, hogy kampányának egymilliárd támogatót szerezzen, azaz elektronikus aláírást gyűjtsön a párizsi klímacsúcs előtt. Magyarország volt az első ország, amely egy saját honlappal csatlakozott a világméretű összefogáshoz.

A köztársasági elnök szerda délután - meghívásra - a XII. kerületi Németvölgyi Gondozási Központba látogatott, ahol nyugdíjasokkal beszélgetett a klímaváltozás hatásairól, és azok Magyarországot érintő veszélyeiről. A gondozási központ klubjának nyugdíjas tagjai korábban levélben fordultak az államfőhöz, hogy tájékoztatást kérjenek, milyen módon tudnának csatlakozni a kampányhoz. A köztársasági elnök munkatársai segítségével bemutatta ezt is megmutatta az érdeklődőknek.