Tízszer többet hoz a hamis gyógyszer, mint a drog

Az illegálisan forgalmazott pirulák nyomába indult az M1 fogyasztóvédelmi magazinja. Az ismeretlen eredetű fogyasztó és potencianövelő szerek, antidepresszánsok, hangulatjavítók gyártásában, terjesztésében Európában élen járunk.

Egy nemrég készült felmérés szerint a magyarok rengeteg gyógyszert szednek, többet költenek tablettákra, mint egészségügyi kezelésekre. De sajnos sokan nemcsak patikából vásárolnak. Több mint 300 000 ember rendel az internetről, vagy vesz különböző árusoktól ismeretlen eredetű gyógyszert. A leggyakoribb tabletták a fogyasztó, potencianövelő szerek, antidepresszánsok és hangulatjavítók, melyek gyártásában, terjesztésében Európában szintén élen járunk.

Egy bőröndnyi kis tasak...

A bátrabb terjesztők bőröndökben próbálják kicsempészni ezeket a szereket az országból. A repülőtéri vám- és pénzügyőrség videója az idei év egyik legnagyobb gyógyszer-lefoglalásáról készült: 30 ezer Rivotril, illetve 10 ezer Xanax tabletta került elő. Egy magyar állampolgárságú utas Stockholmba szeretett volna feladni egy bőröndnyi gyógyszert, de a röntgenes ellenőrzés során a pénzügyőrök észrevették, hogy valami gyanús a csomagban: nagyon sok volt az egyforma kis tasak. A lefoglalt gyógyszerek gyógyszergyárban előállított tabletták voltak, amelyek valahogyan kijutottak a gyárból vagy patikából. Arra már a nyomozás ad majd választ, hogyan kerülhetett egy ekkora mennyiség egy magánszemélyhez.

Gyógyszer az internetről

Néhány kattintással az internetről is rengeteg fajta gyógyszer beszerezhető. A többség e-mail címen keresztül tartja a kapcsolatot, és szinte azonnal válaszolnak is az érdeklődő levélre, és igyekeznek megnyugtatni, hogy valódi tablettákról van szó. Az illegálisan gyártott és terjesztett szerek iránti bizalom, sajnos, évről évre nő, miközben 99 százalék olyan gyógyszer, amit csak orvos írhatna föl, azaz csak megfelelő betegség esetén lehetne ezeket szedni – hívja fel a figyelmet Dr. Ilku Lívia, a Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoport vezetője.

Figyelnek a patikusok is

Az ilyen hirdetéseket a gyógyszerészek is folyamatosan figyelik, és próbálják is letiltani. A csalásoknak úgy lehet elejét venni, hogy az ellátási lánc végpontjait ellenőrzik – mondja a szakember, aki azt gondolja, a patikák nagy része a jogszabályoknak megfelelően működik, ám, ha ilyen nagy mennyiségű gyógyszer juthat ki, talán mégis lehetnek köztük olyanok, amelyek visszaélhetnek a helyzetükkel.

Pirulák a pincéből

A rendőrség a nagyobb terjesztőket keresi. Ilyen például az a családi vállalkozás, melyre tavaly ősszel csaptak le Budapesten, és 170 ezer darab tablettát foglaltak le. A műsorban bemutatott felvételeken jól látszik, hogy pincében, ellenőrizetlen körülmények között folyt a gyártás. Az elmúlt tíz évben jelentősen megemelkedett az ilyen anyagokkal való visszaélés, illetve ezeknek a szereknek a forgalmazása, a tavalyi évben vizsgált 50 honlap eltűnt ugyan, de lett helyette 150 másik – mondja műsorban megszólaló rendőr alezredes.

Tízszer többet hoz, mint a kábítószer

A kábítószer-bűnözéshez, illetve az illegális kábítószer-kereskedelemhez képest tízszeres hasznot hoz ez a fajta gyógyszerhamisítás, ezért egyre többen a gyógyszergyártásra és -terjesztésre álltak át. A skandináv államokban például sláger a Magyarországról beszerzett nyugtató, leginkább azért, mert harmadáron megvásárolható, mint az ottani patikákban – mondja Dr. Csákó Ibolya.

Az utolsó szalmaszál

Vannak, viszont, akik még többet szeretnének keresni, így csillagászati áron próbálnak daganatos betegekre rásózni gyógyulást ígérő szereket. A végstádiumban lévő rákos beteg bízik abban, hogy megfelelő készítményt kap, ehhez képest hamis és/vagy nem megfelelően tárolt készítményhez jut – emeli ki Dr. Csákó Ibolya.

3-8 év

A lefoglalt gyógyszerek egy része az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe kerül. Ez az a szakértői intézet, ahol bevizsgálják, mit is tartalmaz az adott készítmény. Az illegális gyógyszer-gyártók és -terjesztők 3-8 évig tartó börtönbüntetésre számíthatnak, de leginkább azzal lehet megállítani a terjeszkedésüket, ha a beteg nem ilyen helyről rendel. Magyarországon ugyanis csak a patikák árulhatnak online gyógyszert. A legális oldalak az az ÁNTSZ honlapján találhatók meg, persze, itt is csak olyan gyógyszereket találunk, melyek nem receptkötelesek.