Míg a marihuána tiltott drog, a „biofüvet” szabadon árulják a neten

Veszélyesebb a herbálfű, mint a kannabisz, mégsem üldözi a törvény. Közben a marihuánáról is bebizonyították, hogy nem is olyan ártalmatlan, mint azt sokan állítják. Tönkreteszi az idegvégződések kulcsfontosságú fehérjéit, ami drámai módon leronthatja az agy finomhangolását.

Néhány héttel ezelőtt egy internetes portál riportfilmet tett közzé, amelyben egy fiatal nő a biofűnek, vagy herbálfűnek nevezett legális – törvényeink által nem üldözött – drog tapasztalatairól, a szertől való megszabadulás küzdelmeiről számol be. A filmből kiderült az is, hogy a herbálfű a netről is könnyen beszerezhető. A legtöbb helyen 24 órán belül, a  zsebpénzből is kifizethető áron a megadott címre szállítják.

Lány marihuánás cigarettával  - Fotó: Reuters/Fredy Builes

Lány marihuánás cigarettával - Fotó: Reuters/Fredy Builes



Vidékre is megoldott a postázás. A szó legszorosabb értelmében postázzák, ugyanis a Magyar Posta szállítja ki a gyanúsan kis, szúrós szagot árasztó csomagokat a fővárostól távoli falvakba is a megrendelőknek. A postások azért tudják hogy mi lehet a füstölő, vagy herbál illatosító tartalmú csomagokban, mert a 20-30-50 ezer forintos szállítmányokat nagyon szokták várni a megrendelők.

Szívpanaszokat és pszichés zavarokat okozhat

Miközben tehát a rendőrség nagy erőkkel üldözi és kőkeményen bünteti a kannabisztermesztőket és -terjesztőket, aközben nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy a "szintetikus kannabisz" előállítói, terjesztői ellen fellépjen. A gyógyfűvel összekevert szintetikus anyag, füstölőként, herbál illatosítóként árusított biofű elsődleges összetevőjét, a JWH-018-at több európai országban és az Egyesült Államokban is betiltották. Bár a szer a marihuána hatását imitálja, sokkal károsabb annál: fogyasztása szívpanaszokat és pszichés zavarokat is okozhat.



A tiltással is nehéz megakadályozni a szer elterjedését, mivel a vegyészek az összetevők minimális mértékű megváltoztatásával új vegyületet képesek létrehozni, aminek a hatását sokszor maguk sem ismerik, ám mindig egy lépéssel a tiltólistákat gondozó, aktualizáló törvényhozók előtt járnak, és büntetlenül folytatnak emberkísérletet a kábítószerfüggőkön.

A marihuána sem veszélytelen, mint ahogy azt sokan állítják
250 tő vadkendert és több mint két és fél kiló marihuánát foglaltak le a napokban egy lakóházban a Vas megyei Ikerváron. A nyomozás során kiderült: a szárított kannabiszt 100-200 grammos csomagokban Ausztriába szállították az ültetvényről. Egy osztrák és egy magyar férfit helyeztek előzetes letartóztatásba.

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének tudósainak egy új fejlesztésű szupermikroszkóp segítségével sikerült bizonyítaniuk, hogy a marihuánás cigaretta sokkal veszélyesebb annál, amit például a Soros György által támogatott alapítványok próbálnak elhitetni róla drogliberalizációs kampányaikban.

A tudóscsoportot vezető Katona István neurobiológus részletesen beszélt az InfoRádió hétfő esti Aréna című műsorában az idén tavasszal közzétett kutatási eredményekről, és azt mondta: megdöbbenve tapasztalták, hogy a kannabiszfogyasztás drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét, valósággal lesöpri a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről.

„Sikerült bizonyítani, hogy ilyenkor az idegsejtek idegvégződéséről eltűnik az a receptorfehérje, ami nagyon fontos az idegsejtek működésének finomhangolásában”– mondta Katona István.

Magatartás- és memóriazavart okozhat a kannabisz

Beszélgetőpartnere, Zacher Gábor toxikológus főorvos, a Honvédkórház Sürgősségi Osztályának vezetője elmondta, előrelépésnek tartja, hogy „gyakorlatilag képileg bizonyított az a hatás, amelyet eddig láttunk a betegeknél: magatartásváltozásaik, memóriazavaraik voltak, megjelent akár náluk egy marihuána okozta pszichózis."

Zacher Gábor szerint nem fenyegetésként kell alkalmazni a most feltárt bizonyítékokat, sokkal inkább a fiatalok józan eszére és ítéletére kell bízni a döntést, amelyet most már rendkívül részletes vizsgálatok támasztanak alá.

Miközben a marihuána elleni küzdelemhez tehát minden feltétel rendelkezésre áll: a törvény, a tudomány, a rendőrhatóság eltökéltsége, a sokkal veszélyesebb biofüvet nem tiltja jogszabály, nem üldözi a hatóság, és nem képes vizsgálni a tudóstársadalom, mert az illegális laborok nem küldenek anyagmintát. Valamit mégis kellene tenni ellene. S.O.S.