Nem a pénz a legfontosabb - szavazzon, hogy milyen a jó munkahely

Emberközpontúság, előrelépési lehetőség, motiváló környezet, hiteles vezetés és a teljesítmény megfelelő díjazása a jó munkahely ismérvei az alkalmazottak szerint - állapította meg egy felmérés. De mit gondol Ön?

Hazánkban is kampánnyal népszerűsítik a Jó Munkahelyeket. Elindult a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós forrásból megvalósuló „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című projekt. De mi számít jó munkahelynek a dolgozók szerint? Mikor mondjuk azt, hogy ideális a munkánk?

Salgótarján, 2009. október 26. Egy dolgozó az elkészült poharakat válogatja a salgótarjáni öblösüveggyár pohárgyártósorán. Az R-Glass Hungary Kft. néven működő, 277 dolgozót foglalkoztató gyár tetemes adósságot halmozott fel; 2008 novembere óta folyamatosak voltak a munkabér-kifizetési gondok, a telefonvonalakat az év elején kikapcsolták, a gyár tartozott a gáz-, víz- és csatornaszolgáltatónak is, így 2009. szeptember 18-án megkezdődött a cég felszámolása; a gyár az elmúlt héten is még mintegy százmillió forinttal tartozott dolgozóinak. A 90 százalékban exportra termelő öblösüveggyár, amely 2005-től már átélt egy felszámolási eljárást, az egyik legrégebbi salgótarjáni gyár, elődjét 1893-ban alapították, árbevétele 2008-ban meghaladta a 2 milliárd forintot. A felszámolás kezdete óta három befektető is készségét fejezte ki, hogy bérlőként működtetné a gyárat; a dolgozók döntő többsége így megtarthatná munkahelyét. MTI Fotó: Komka Péter

Egy dolgozó poharakat válogat a salgótarjáni öblösüveggyár gyártósorán. MTI Fotó: Komka PéterAz Aon Hewitt tizenötödik éve kutatja Magyarországon a Legjobb Munkahelyek titkát. Az Aon Hewitt dolgozói véleményfelmérései valamint a Legjobb Munkahely Felmérés keretében munkáltatói elkötelezettséget és elégedettséget mér, az elmúlt 15 évben, több mint 1700 céget, 380 000 munkavállalót és közel 5 000 felső vezetőt kérdeztek meg.

A fizetés nem minden

Az Aon Hewitt legutóbbi dolgozói véleményfelmérése során a munkavállalók azt mondták, hogy a legfontosabb szempont a munkahelyválasztáskor a stabil, biztonságos munkahely és a fizetés – számolt be róla a hirado.hu-nak Bakos Réka, a cég elkötelezettségmérés és fejlesztés üzletág vezetője. Ugyanakkor a statisztikai számítások szerint az elkötelezettségre leginkább ható területek közül maga a fizetés mértéke a hátsó sorokban kullog - tette hozzá.

„Ami egy átlagos munkavállaló elkötelezettségére és egyúttal maradási hajlandóságára a legnagyobb hatással van, az a felsővezetés emberközpontúsága, a vállalat tehetségmegtartó képessége és a megfelelő előrelépési lehetőségek. Ami a nagy hatású területek közül a fizetéshez köthető, a fizetés teljesítményarányossága és a kiemelkedő teljesítmény megfelelő elismerése és díjazása. E két területtel való elégedettség erősen tudja befolyásolni kollégák elkötelezettségét” – nyilatkozta a projektvezető.

[hmspolls id="3"]
A gyógyszer iparágban dolgozók a legelégedettebbek

Magyarországon a gyógyszer iparágban dolgozók elkötelezettsége a legmagasabb az összes iparág között: átlagosan a dolgozók 71 százaléka elkötelezett, ami jelentősen meghaladja a 60 százalékos magyar átlagot. A dolgozók háromnegyede összességében elégedett munkahelyével, míg a magyar átlag kevesebb, mint kétharmad.

MTI Fotó: Balázs AttilaA pharma szektor dolgozói sokkal pozitívabban nyilatkoznak a munkahelyükről, erősebb maradási hajlandóság jellemzi őket, és az elvárások túlteljesítésére is nagyobb arányban hajlandóak. Jobban bíznak a felsővezetésben, a munkáltató hitelességében, és fizetésükkel is elégedettebbek, mint a magyar átlag.

A termelői cégeknél dolgozók a legelégedetlenebbek

A termelő cégeknél – élelmiszergyártástól az autógyártásig - dolgozók a legkevésbé elkötelezettek vállalatuk felé, alig több mint a kollégák fele lojális a szektorban cége felé. Termelő vállaltoknál dolgozók számos területtel elégedetlenebbek az országos átlaghoz viszonyítva. A dolgozók fele úgy érzi, hogy a cég, ahol dolgozik, nem tartja be az ígéreteit, nem igazán büszkék arra, hogy a vállalat tagjai lehetnek, és csak minden harmadik dolgozó érzi azt, hogy a kiemelkedő teljesítményét megfelelően elismerik és díjazzák.

A termelői cégeknél dolgozóknál többen panaszkodnak a munkájukkal járó stresszre, mint a magyar átlag, és kevésbe érzik, hogy ötleteiket figyelembe veszik. Csak minden második kolléga gondolja, hogy vállalat megfelelő eszközöket, felszereléseket biztosít a hatékony munkavégzéshez. Továbbá a közvetlen felettesükkel kapcsolatban is sok a panaszuk.Tízből három magyar érzi azt, hogy könnyen találna állást

A válság idején megrendült munkaerőpiaci magabiztosság nagyon lassan erősödik. Tíz megkérdezett munkaerőből csupán három érzi úgy, hogy munkahelyének elvesztése esetén könnyen találna állást, és minden negyedik ember kimondottan fél kimenni a munkaerőpiacra. Ezzel az eredménnyel a kelet-közép európai régióban évek óta a sereghajtók közé tartozunk, holott a 2008 előtt nagyon is magabiztosak voltak a magyarok. Akkor Kelet-Közép Európa éllovasai közé tartoztunk – nyilatkozta Bakos Réka.

Nincs előrelépési lehetőség

Egy tipikus magyar cégnél a dolgozók nagy többsége nem elégedett a munkáltatója által kínált előrelépési- és karrierlehetőségekkel, továbbá fizetése szintjével sem, különösen a rá bízott munkához és felelősséghez, továbbá más elhelyezkedési lehetőségekhez mérten. Tíz emberből csupán három érzi úgy, hogy teljesítménye közvetlen hatással lenne javadalmazására. A munkavállalók több mint fele gondolja úgy, hogy a munkafolyamatok, továbbá a szervezeti egységek közötti együttműködés minősége nem teszi lehetővé a hatékony munkavégzést.

MTI Fotó: Balaton József

MTI Fotó: Balaton JózsefStresszes szakmák

A bankoknál és biztosítóknál dolgozók nyilatkoztak legkedvezőtlenebbül a munkájukkal járó stressz szintjéről. Csupán 46 százalékuk véli úgy, hogy a munkájukkal járó stressz elfogadható számukra, míg minden tizedik ember kimondottan elfogadhatatlannak tartja a munkavégzés közben őket ért stresszt. Továbbá stresszesnek érzik a szakmájukat a kiskereskedelmi szektorban, a termelő vállalatoknál dolgozók is.

A magyarok 60 százaléka lojális cége felé

Jelenleg egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 60 százaléka elkötelezett cége felé, ők azok a munkavállalók, akik ajánlják a szervezetet, mint lehetséges munkahelyet, nem terveznek állást változtatni és elvárásokon felül teljesítenek a vállalat céljainak érdekében. Ez meghaladja az európai szintet, ami 57 százalék, azonban némileg elmarad a globális 62 százalékos értékektől. Itthon a dolgozók a globális mintának megfelelően leginkább közvetlen felettesükkel és munkatársaikkal elégedettek, míg legkritikusabban fizetésükről és előrelépési lehetőségeikről nyilatkoznak – mondta a hirado.hu-nak Bakos Réka, az Aon Hewitt szakértője.

Bakos Réka. Fotó: Aon Hewitt

Bakos Réka. Fotó: Aon HewittEmberközpontúság, hiteles vezetés, vonzó munkahelyi márka

A Legjobb Munkahelyeket a magas elkötelezettség, az emberközpontú és hiteles vezetés, a teljesítményközpontúság, valamint a vonzó munkáltatói márka különbözteti meg leginkább az átlagos vállalatoktól. Egy munkahely akkor jó, ha olyan környezetet tud teremteni, amiben a kollégák motiválva érzik magukat arra, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból és az elvárásokon felül teljesítsenek – mondta a hirado.hu-nak Bakos Réka.

Bakos Réka szerint a felsővezetés jelentős szerepe tagadhatatlan a magas elkötelezettség kialakításában. A Legjobb Munkahelyek vezetői sokkal inkább képesek a munkavállalók számára is lelkesítő jövőképet felvázolni, nyíltan tájékoztatják dolgozóikat a vállalatot érintő kérdésekről és hosszú távú célkitűzéseiről. A Legjobb Munkahelyek vonzóbb munkáltatói márkával rendelkeznek, mely nem csupán a potenciális munkatársak vonzásában, hanem a munkavállalók megtartásában is jelentős szerepet játszik. Továbbá a legjobb munkahelyekre jobban jellemző, hogy munkatársaikat a feladataiknak és felelősségi körüknek megfelelő díjazásban részesítik.