Első fokon felmentették Kocsis Istvánt volt MVM-vezért a hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól

Szász Andrást, az MVM volt főtanácsadóját viszont bűnösnek találta Kocsis Istvánnéval együtt. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, 15 milliárd forint vagyoni hátrány okozva az MVM-nek, amiből 12 milliárd megtérült.

Felmentette Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezetőjét a hűtlen kezelés és sikkasztás vádja alól a Kaposvári Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Szász Andrást, az MVM volt főtanácsadóját viszont bűnösnek találta, Kocsis Istvánnéval együtt.A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolt meg korábban több személyt az MVM gazdálkodásával kapcsolatban. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, 15 milliárd forint vagyoni hátrány okozva az MVM-nek, amiből 12 milliárd megtérült.

Az elsőfokú ítélet Kocsis Istvánt, mint elsőrendű vádlottat felmentette a hűtlen kezelés bűntette és a folytatólagosan elkövetett sikkasztás vádja alól. Szász András másodrendű vádlottat viszont bűnösnek találta több vádpontban is az ügy nyolcadrendű vádlottjával, Kocsis Istvánnéval együtt, 2-2 évnyi felfüggesztett börtönbüntetést szabva ki rájuk. Egy vádlott időközben elhunyt, a többi vádlottat felmentették a főként hűtlen kezelésben való bűnsegédként való részvétel vádjai alól.

A bíró az ítélet közel öt órán át tartó indoklásában kifejtette, nagyon sok támadás érte az ügyben született nyomozati anyagot, és nem indokolatlanul. "Rég láttam ilyen kusza és zavaros iratanyagot" - fogalmazott. A vád okirati bizonyítékai között akadt angol, német, görög, francia, szerb,horvát nyelvű is, és soknak hiányzott a fordítása.

A problémák közt említette azt is, hogy a tanúk jelentős része az MVM-től függő helyzetben volt, így fokozott kritikával kellett fogadni a vallomásaikat. Szót ejtett arról is, hogy Kocsis menesztése után az MVM regionális terjeszkedő stratégiája nem változott semmit, vagyis maradtak a korábbi célkitűzések, miközben több projekt elakadt, köztük ígéretesek is.

Az indoklás kitért arra is, hogy akadt ahol bűncselekmény, és akadt ahol bizonyítottság hiányában ejtették a vádat. Több vádpontnál is megállapítható volt, hogy a vádlottak nem kellő gondossággal jártak el - például a pénzfolyósítás előbb megtörtént, mint a teljesítés -, de ez nem büntetőjogi kategória, hiszen szándékos anyagi hátrányt nem akartak okozni - érvelt a bíró. A per tárgyát képező ügyek közül kettőnél állapított meg büntetőjogi felelősséget a bíró - egy 40 millió forintos tanulmány elkészíttetésénél, és az MVM horvátországi hotelbérlésénél.

Szász András mindkettőben érintett volt társtettesként, míg Kocsis Istvánnét orgazdaságban, valamint társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében találta bűnösnek a bíróság. A büntetési tétel mindkét esetben 5-15 évig terjedő szabadságveszetés lehetett volna, de a bíró mérlegelte az enyhítő körülményeket is (a kár részben megtérült, büntetlen előélet, betegség, az eltelt idő, stb.), ezért 2-2 év börtönbüntetést szabott ki, azt is 4, illetve 5 év próbaidőre felfüggesztve.

A vádiratban érintettek közül csak ketten vettek részt személyesen a tárgyaláson, Kocsis István, a felesége, valamint Szász András nem jelent meg. A két elítéltnek 2,8 millió forintos perköltséget kell megfizetnie, míg 1,86 millió bűnügyi költség az állam terhén marad.

Az ítélethirdetés végén az elítéltek védői, valamint a főügyészség képviselője is jelezte, hogy fellebbez az elsőfokú ítélet ellen (a főügyészség minden eredeti vádlottat érintően), így a per várhatóan a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.