Lecsapott a vihar a fővárosra

Délután négy óra előtt Budapestet is elérte az enyhülést hozó, heves zivatarral és égdörgéssel támadó hidegfront.

Korábban a meteorológiai szolgálat több járásra, valamint a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt.A fővárosban és környékén több helyen borsó nagyságú jég is esett, a heves vihar a közlekedésben is komoly gondot okozott, fákat tört le, és a hőmérséklet tíz fokot esett a beáramló hideg levegő miatt. Faágak zuhantak az úttestre és több parkoló autó megsérült.

Száznál több bejelentés

Eddig több mint száz bejelentést kapott a fővárosi katasztrófavédelem a vihar miatt - tájékoztatta Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden kora este az MTI-t. Kisdi Máté elmondta, hogy főként az aluljárókat és a pincéket elöntő víz miatt kellett kivonulniuk.

A XI. kerületi Péterhegyi úton egy járművet kellett kimenteniük a tűzoltóknak az egy méter mély vízből. A XVI. kerületben pedig két házba is villám csapott; a házak teteje kigyulladt, de a tűzoltók eloltották a lángokat - tette hozzá.

A XXII. kerületben szintén egy autót kellett kimenteni a Jácint utcai aluljáróból, míg a VI. kerületben egy társasházat öntött el a víz - mondta.Még kedd este is sok jelzést kaptak a fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltók munkatársai a vihar miatt - olvasható a katasztrófavédelem honlapjára feltett közleményben.

A közlemény szerint a II. kerületi Csalogány utcában beázott egy trafóház, a Kertváros utcában víz szivárgott egy lakásba, a Margit körúton pedig egy ház pincéjébe jutott le az esővíz.

Fa dőlt a VIII. kerületi Fiumei útra, a XXI. kerületi Nefelejcs utca burkolatára, a XII. kerületi Árnyas útra és egy autóra a XIX. kerületi Nagysándor József utcában, illetve faág esett egy kisteherautóra a XVIII. kerületi Szövet utcában. Ezeket az eseteket a tűzoltók már megoldották - áll a közleményben.

A XVI. kerületi Szántó utcába, a Sasfészek utcába és a Dorogi utcába is villámcsapás után kialakult tűzhöz riasztották a tűzoltókat - írták.