Kósa Lajos szerint nem lesz vaskerítés a határon

Nem lesz vaskerítés a határon,"egyszerűen nem fogjuk őket beengedni" - mondta a bevándorlással összefüggésben Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Napi Gazdaságnak.

A lap keddi számában idézte az országgyűlési képviselőt, aki a déli határ védelmének szigorításáról kifejtette: a javaslat arról szól, hogy Magyarország Szerbiát egy biztonságos harmadik országnak tekinti. Ha valakit fenyegetettség ér abban az országban, ahol lakik és Szerbiába megy, akkor ott kell neki menedékjogot kérnie. Szerbiában ugyanis senkinek nem fenyegetik az életét - mondta a politikus.

Kósa Lajos, Debrecen leköszönő polgármestere, a Fidesz alelnöke a debreceni városi közgyűlés cikluszáró ülésén 2014. szeptember 25-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi ZsoltHangsúlyozta: ha valaki Szerbia felől jön Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő. A magyar hatóságok tehát mindenféle vizsgálat nélkül Szerbiába visszatoloncolhatják, mert Magyarország nem jogosult a menekültkérelmét elbírálni.Az alelnök emlékeztetett: az illegális határátlépők 99 százalékát a magyar határőrizeti szervek elfogják, de a jelenlegi jogszabály szerint nem lehet megakadályozni, hogy Magyarország területére lépjenek.