Történelmi Magyarország Emlékpark Kétpón

Bölcs tett a történelmi Magyarországról elnevezni az emlékparkot egy olyan korban, amelyben sokan azt szeretnék, hogy a nemzetállamok léte, így Magyarországé is véget érjen.

Bátor tett emlékparkot építve dacolni egy olyan korszellemmel, amely a felejtés érdekében dolgozik - mondta az Országgyűlés elnöke az átadási ünnepségen. Az emlékparkban Czupp Pál fafaragó népi iparművész alkotásait, a hét honfoglaló vezért, illetve Árpád és Attila szobrait helyezték el. Emellett kövekből rakták ki a történelmi Magyarország térképét.

Kövér László a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen azt is hangsúlyozta: bölcs tett a történelmi Magyarországról elnevezni az emlékparkot egy olyan korban, amelyben sokan azt szeretnék, hogy a nemzetállamok léte, így Magyarországé is véget érjen. Az Európai Unió határai között és Magyarországon is hatalmas küzdelem zajlik az európai emlékezet és felejtés erői között - mondta.
Kövér László az Országgyűlés elnöke (k), mellette Boldog István fideszes országgyűlési képviselő (b) és Keresztes Péter Pál (Fidesz-KDNP) polgármester (j) érkezik a Történelmi Magyarország Emlékparkba az avatóünnepségre Kétpón 2015. június 7-én. Előtérben a Szent Korona másolata. MTI Fotó: Mészáros János

Hozzáfűzte, elismerésre méltó, hogy Kétpó közössége az emlékezés pártjára állt. A tett nagysága a lélek nagyságát mutatja- idézte Bem József szavait. Kétpón a Történelmi Magyarország Emlékpark megvalósítása azt mutatja, hogy az ott élők kis közössége nagy lélekkel bír - tette hozzá.

Keresztes Péter Pál, Kétpó polgármestere (Fidesz-KDNP) az ünnepségen elmondta: Kétpó, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye legrégebbi településeinek egyike, mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományok ápolására, továbbadására. A kétpóiak Ond vezér törzsének leszármazottai, a történelem során sokszor kerültek nehéz helyzetbe, de mindig talpra álltak -mondta.

Az emlékparkban Czupp Pál fafaragó népi iparművész alkotásait, a hét honfoglaló vezért, illetve Árpád és Attila szobrait helyezték el. Emellett kövekből rakták ki a történelmi Magyarország térképét. A Szent Korona hiteles másolatát is megtekinthette az ünnepség mintegy kétszáz résztvevője a községházán, ahonnan látványos ostormenet indult az emlékpark avatására.