Orbán Viktor: Vissza kell venni saját hatáskörbe a menekültkérdést

Magyarországnak a jövőben a megélhetés és a közbiztonság terén van javítanivalója - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hangsúlyozta emellett, hogy az lenne a jó, "ha haza tudnánk küldeni" a gazdasági bevándorlókat, jelenleg erre az uniós szabályok miatt nincs mód.

Öt évig harcoltunk azért, hogy befejezzük a rendszerváltást - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő szerint ez megtörtént, és mindezt két szimbolikus esemény is jelzi. Az egyik, hogy egy jórészt romák lakta, Tisza melletti településen tüntettek a lakosok, és munkát követeltek, nem pedig segélyt. A másik a fair bankok korszaka. Sehol a világon nem fordult elő, hogy egy bírói ítélet alapján a tisztességtelenül módosított szerződéseket újra kelljen tárgyalni, és a jogtalan elvett pénzt vissza kelljen fizetni – fogalmazott Orbán Viktor.Nincs infláció, csökkent a rezsi

Leszögezte, hogy kiválóak a makrogazdasági mutatók, nincs infláció, a rezsit pedig lecsökkentették. Szerinte mindenki bizakodva beszél a magyar jövőről. Soha ennyi magyar árut nem tudtunk eladni, mint most – hangoztatta.

Megjegyezte azonban: még azért nem úgy élünk, ahogy szeretnénk. Magyarország még nem egy polgári berendezkedésű ország. A többi közt a megélhetés és a közbiztonság terén van javítanivalónk.

Egy ország legelemibb joga, hogy eldöntse, kit enged be

A bevándorlásról szóló európai uniós szabályokat kritizálva a kormányfő úgy fogalmazott: "ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna".

Egy dolog van, ahol az ésszerűség nem tört át, és a hiedelmek, a doktrínák hadakoznak, ez a menekültek és a megélhetési bevándorlók közötti különbségtétel. Egy ország sem szereti, ha hülyének nézik – érvelt a miniszterelnök, hozzátéve: értjük, hogy a világnak van olyan része, ahol rosszul élnek emberek. Ezek azonban az Európai Unió területére Görögországnál lépnek be, majd Szerbiába, Macedóniába mennek, onnan érkeznek Magyarországra. Utóbbi országokban azonban már nem üldözik őket, ezért nem tekinthetők menekülteknek.

Értem azt a szirénhangot, hogy mondjunk le arról: a gazdasági bevándorlókat ne nemzeti hatáskörben kezeljük – mondta a kormányfő. Szerinte az a jó, ha mi magunk oldjuk meg a problémát. Az lenne a jó, ha haza tudnánk küldeni a gazdasági bevándorlókat, jelenleg azonban az uniós szabályok arra kényszerítenek, hogy ezt ne tehessük meg.

Álláspontja szerint ebben a kérdésben több kórus hallatszik Európában, és a mi álláspontunknak is erős hívei vannak. Ez egy élő vita – tette egyértelművé.
Orbán Viktor a 180 percben

El kell menni az emberekhez

A nemzeti konzultációról szólva elmondta: a kérdések jók és korrektek, mert világossá teszik, hogy van egy vélemény, és ha ezzel az emberek nem értenek egyet, azt is beírhatják. Az egy más dolog, hogy nem bevándorlóbarát.

Én értem az eszméket, de azért a józan ész szabályait nem szabad túllépni. Az európai emberek álláspontja jelentősen eltér a baloldali állásponttól. Ezért nem a jobboldalt kell hibáztatni, hanem el kell menni az emberekhez - hangoztatta.

Hozzátette: az Európai Bizottság kvótarendszerről szóló javaslata megbukott. Szerinte a keretszámokon, a szempontokon, a jogi szabályozáson is változtathatnak, és felmerül, hogy mit lehet tenni a tengeren.

Annak kapcsán, hogy sokan a menekültkérdés kapcsán az 1956-os magyarországi kivándorlók helyzetét hozták fel példaként, rávilágított: azért akkor a magyarok nem a Mariahilferstrasszén kóricáltak, hanem létrehoztak egy befogadóállomást, vagy családoknál szállásolták el őket. Utána minden magyar leadta az igényét, hová szeretne továbbmenni. Megvizsgálták egyesével a magyarokat, és vagy adtak neki letelepedési engedélyt, vagy nem. Ezért ezek az analógiák hamisak. A legelemibb joga egy országnak, hogy kit enged be a hazájába – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Beszélt arról is, hogy támogatja, miszerint az eurozónán belüli tagállamok szorosabban működjenek együtt, azt azonban nem, hogy az uniós intézményrendszer kettészakadjon.Több egyeztetés

Arra a kérdésre, hogy mi az, amit másképpen csinált volna, azt válaszolta: tízedik éve miniszterelnök, és ha felsorolná az összes hibáját, "itt ülhetnénk még délután is", a kérdés azonban az, van-e az embernek annyi esze, hogy ne ragaszkodjon a hibáihoz, márpedig a Fidesz-KDNP-nek megvan ez a képessége.

Szólt arról is: ősszel szeretne egy újabb nemzeti konzultációt, azt azonban nem árulta el, hogy ez miről szólna. Mint mondta, minisztereinek célként jelölte meg, hogy általában is több egyeztetés legyen, és a lényegre koncentráljanak. Több munkahely, kevesebb adó, nagyobb biztonság – sorolta.

Át kell alakítani az építésügyi szabályokat és az adóeljárásokat

Az építésügyi szabályrendszer és az adóeljárás átalakítását nevezte meg a következő fél év polgári kormányzása két szimbolikus témájának.

A kormányfő azt mondta: az építésügyi szabályrendszer átláthatatlan, megkeseríti az emberek életét, ezért egy radikális adminisztrációs csökkentést kell végrehajtani.

Az adóeljárás területén szintén jobbításra van szükség - közölte.