Vulkánnapot rendeznek az ipolytarnóci ősmaradványok területén

Vulkánnapot rendeznek pénteken az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, ahol egy miniatűr vulkán kitörését is megnézhetik a látogatók.

Szekeres Rita, a terület sajtóreferense kifejtette, a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark egyik legfontosabb bemutatóhelyeként az európai geoparkok hetéhez csatlakozva szervezik a programot.

A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE vulkanológiai kutatócsoportja segítségével izgalmas kérdésekre kaphatnak válaszokat az érdeklődők, sőt Harangi Szabolcs professzor vezérletével miniatűr vulkánt is működésbe hozhatnak - tette hozzá.

A Bükki Nemzeti Park Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen található a Miocén erdő arborétum 4 hektáros területe. Bemutatja a 20 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjait és ősállatreprodukciókat. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A Bükki Nemzeti Park Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen található a Miocén erdő arborétum 4 hektáros területe. Bemutatja a 20 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjait és ősállatreprodukciókat. (MTI-fotó: Czimbal Gyula)A Nógrád megyei természetvédelmi területen filmvetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket is rendeznek, a Magyar Természettudományi Társulat, a Nógrádi Geopark Egyesület és a Bükki Nemzetipark-igazgatóság szakértőitől kérdezhetnek a látogatók a geopark különleges geológiai értékeiről. A gyerekeket izgalmas feladatok várják: a medvekutya torkába lenyúlva kőpróbát is tehetnek, a bátrabbak pedig a miocén erdő szörnyei között kóborolhatnak és meghódíthatják a lombkoronát - mondta a referens. A fák lombjai között 8-10 méter magasan vezető lombsétányt öt éve alakították ki, a sétány alsóbb részén a gyerekek heveder nélkül közlekedhetnek.

Ipolytarnócon új kiállítást is megnyitnak, június 11-étől lesz látható Tahin Gyula fotóművész Föld rajzok 1 című tárlata a Látogatóközpontban. A váci műtárgyfotós az utóbbi években szívesen fényképezi a természetet, most a növényeket, madarakat, az utazásai során megörökített tájakat rögzítő képeit mutatják be július 19-éig. A megkezdett utazás szeptemberben folytatódik egy második kiállítás formájában.