Új őrület! - Tartsunk tyúkot a városban!

Új divat biztosíthatja a vállalkozó kedvű városiaknak a napi friss, egészséges tojást, és talán újszerű élményekből is több juthat nekik, mint előtte.

"Tyúk a városban" szlogennel új mozgalom indult. Nem kell profi állattartóknak lennünk, hogy belevágjunk a tyúktartásba, akár urbánus környezetben is érdemes próbálkozni. A módszer hamar elsajátítható, és így mindennap friss, a boltinál ízletesebb, értékesebb, egészségesebb tojás kerülhet az asztalunkra, a haszontalanná váló hulladék nagy része pedig újrahasznosítható.Boldog ember, boldog tyúk, ingyenes fűnyírás

Az ötlet Angliából származik, ott már kiválóan működik a városi tyúktartás. Pató Simon, az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. vezetője a Napközben hétfői adásában elmondta, cége is részt vesz az újfajta tojástermelés elterjesztésében.  Az általuk vitt tyúkokkal a környezetvédelemért program lényege, hogy a szárnyasokkal csökkenthető a biológiailag lebomló, illetve a zöldhulladék mennyisége, amelyek nem a komposztálókba, illetve lerakókba kerülnek, hanem takarmányként hasznosulnak.
Városi tyúktartás - Napközben

A programba bekapcsolódók a cégtől – bizonyos feltételek teljesítése mellett – ingyen kapnak három-öt tyúkot, a baromfinak konyhai hulladék, felesleges húsnyesedék, tízórai-maradék, zöldséghéj egyaránt adható.

Pató Simon kiemelte, nemcsak az a cél, hogy az ember jól járjon, hanem, hogy a tyúkok is „boldogok” legyenek, vagyis minél több idejüket töltsék a szabadban, ne ketrecben éljék le az életüket. Ennek további haszna, hogy nem lesz szükség fűnyíróra, hiszen az állatok szívesen csipegetik a zöld sarjakat. Ezzel szinten tartják a fű magasságát, de nem koptatják ki a gyepet.

(MTI-fotó: Németh György)Érden sikeres a program, bár többre lett volna igény, összesen 1350 tyúkot tudtak kiosztani az igénylőknek - tette hozzá.

A kakasokkal csak óvatosan
A kakas jellegzetes „kikiriki” vagy „kukurikú” hangja a terület megjelölésére szolgál, és ezt kukorékolásnak hívják. Többnyire reggel, napfelkelte előtt kukorékol a kakas, dél körül és este. A kakaskukorékolást a rómaiak időmeghatározásra használták: ha meghallották a kukorékolást, azt jelentette, hogy pontosan éjfél és napfelkelte között jár az idő. (Forrás: Wikipédia)

Bognár Ildikó, a városi tyúktartást népszerűsítő mozgalom egyik képviselője a Kossuth Rádió műsorában elmondta, 2012 októbere óta már nem a helyi önkormányzatok szabályozzák rendeletekben, hogy a települések mely övezetében és hány tyúk tartható.

A hatályos törvény szerint az elsődleges szempont, hogy az állatok és a körülöttük élő emberek jóléte, egészsége semmilyen módon ne károsodjon. Emellett a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt kell tartani, például, hogy az állattartás ne zavarjon másokat, ne járjon zajjal, kellemetlen szagokkal.

Bognár Ildikó hangsúlyozta, bár a magyarországi jogszabály nem korlátozza a kakastartást, mindenkinek azt tanácsolja, hogy mielőtt beszerzi az alkalmanként meglehetősen hangos állatot, konzultáljon minden szomszédjával.

A városi tyúktartás őshazájában, Nagy-Britanniában szigorúbb a szabályozás, tyúkot szinte mindenhol lehet nevelni, de kakast nem. Utóbbit a kukorékolása miatt csak bizonyos méretet meghaladó telken lehet tartani a szigetországban.

Minimális összegből is kijöhet

Bognár Ildikó szerint azt nagyon nehéz pontosan megmondani, hogy mennyibe kerül belevágni a városi tyúktartásba, az ő törekvésük, hogy minél olcsóbb legyen az indulás. Ezt úgy próbálják elérni, hogy lehetőség szerint újrahasznosított anyagokat használnak az tőlük rendelt ólakhoz, kifutókhoz.

Nem ez a cél. (MTI-fotó: Máthé Zoltán)Az induló összeg függ attól is, hogy szezonálisan vagy egész évben tartja valaki a tyúkokat. Utóbbi esetben például szigetelt ólakat kell beszereznie. Tapasztalatok szerint a felszerelés már havi néhány ezer forintból megoldható, a tartási összeg pedig három-öt tyúk esetében minimális.

Mint mondta, saját tyúkjaival a tojás ára 30 forint körüli összegre jön ki, miközben az állatokat biotakarmánnyal etetik. Az ember idejéből sem vesz el sokat a baromfi, napi nagyjából fél óra bőségesen elég a velük való foglalkozásra.

Mint a szerető cicák

Barátságos, kis igényű állatokról van szó, akik mellett megtapasztalhatjuk a természet körforgását is. Bognár Ildikó szerint nagyon helyes állatokról van szó.

Egy másik városi tyúktartó arról beszélt, hogy a tyúkjai már a kezéből esznek, a gyerekei úgy tudnak játszani velük, mint a macskákkal. Azt vette észre, hogy ő és családtagjai többet akarnak foglalkozni a tyúkjaikkal, mint amennyit kell. Sőt, szerinte az ember bőven visszakapja azt a szeretetet a tyúkoktól, amit nekik ad.