Ausztria gyorsan visszaküldi azokat, akik Magyarországon már kértek menedékjogot

Ausztria felgyorsítja azon menekültek ügyének elbírálását, akik korábban más EU-tagállamban menedékkérelmet nyújtottak be. Az érintett menekültek legtöbb esetben Magyarországról és Bulgáriából érkeztek Ausztriába.

Az osztrák belügyminisztérium szerdától felgyorsítja azon menekültek ügyének elbírálását, akik korábban egy másik európai uniós tagállamban már benyújtották menedékkérelmüket, s így a jelenlegi EU-szabályozás értelmében Ausztriában már nem jogosultak menedékjogot szerezni - jelentette be közös sajtótájékoztatón Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Wolfgang Taucher, az osztrák Bevándorlási Hivatal vezetője.

Mikl-Leitner elmondta, a belügyi tárca adatai szerint a májusban az osztrák hatóságok által regisztrált menedékkérők negyede korábban már benyújtotta kérelmét egy másik EU-tagállamban, ezért az adott országba kívánják visszaküldeni őket. A miniszter szavai szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy helyet teremtsenek azoknak a menekülteknek, akiknek ügyében Ausztria valóban illetékes.

Taucher hozzátette, hogy az érintett menekültek legtöbb esetben Magyarországról és Bulgáriából érkeztek Ausztriába.