Világelső a piacon a hamisítók elleni magyar alkalmazás

Először valós időben monitorozza a világhálón felbukkanó hamis termékeket egy új magyar fejlesztésű szoftver. A program egyszerre egymilliárd oldalon vadászik hamisítványokra.

Sokat segíthet a márkás termékük utánzatai után kutató cégeknek, illetve védjegyjogosultaknak egy új magyar szoftver. A program a világhálón egyszerre egymilliárd oldalon vadászik a megtévesztő árukra.

A fejlesztés azért lehet különösen hasznos, mert a hamisítványok legjelentősebb értékesítési csatornája világszerte az internet, ahol a vásárlók huszonnégy órán át nyitva tartó webboltokban vásárolhatnak.
Riportok az Ünnep reggele című műsorban pünkösd jelentőségéről és egy új magyar appról

Az alkalmazást készítő cég vezetője, Pintz György a Kossuth Rádiónak azt mondta, nem csak az angol nyelvű, hanem egyéb, nem latin betűs – így kínai, japán, koreai, görög, héber, arab nyelvű – site-okat is pásztázni tudnak. Az szintén világújdonság, hogy a program grafikákat is össze tud hasonlítani, tehát képes leleplezni a hamis ábrával ellátott árukat. A szoftver a világon először valós időben monitorozza a világhálón felbukkanó hamis termékeket.

Hamisított márkajelzésű sportcipők Fotó: MTI



Külön létrehoznak majd egy magyar nyelvű felületet is, és a fejlesztők szándéka szerint az alkalmazást a hazai vállalkozások számára egy éven belül ingyenesen elérhetővé teszik.

Az alkalmazás a felhasználótól első lépésben a keresett védjegy nevét kéri, valamint, ha van hozzá ábra, akkor annak képét is fel kell tölteni. A program számára megadhatók a szóvédjegy variációi is, például Adidas esetén Kadidas. A latin karakterű szavakhoz a szoftver nyelvi változatokat ajánl. A riportoldalon egy Google-szerű találati listán láthatók a keresési eredmények. Azt is meg lehet nézni, hol jegyezték be az adott védjegyet és mely szám alatt.

A magyar cég innovációvédelmi programja nemrég nagy sikerrel mutatkozott be a nemzetközi védjegyszövetség kaliforniai kongresszusán százötven ország védjegy és szabadalmi ügyvédje előtt.

Bár hamisítani jóformán mindent lehet, azért ezen a téren is vannak piacvezető termékek. Elsősorban a nagy ruhaipari márkák termékeiről készülnek utánzatok, de nagyon sok a hamis elektronikai termék és gyógyszer is.

A program jelentőségét az adja, hogy mindenki számára fontos, hogy tiszta legyen a védjegye, ne tudják azt mások hamisítani. Az utánzatok visszaszorítását indokolja az is, hogy a hamisítás csak az Európai Unióban évente több tízmilliárd euró kárt okoz, és 2010 óta több százezer munkahely szűnt meg miatta.