Aláírásgyűjtés indult, hogy a Szent János Kórház legyen a szuperkórház - Újpest is bejelentkezett

Az új budapesti ,,szuperkórház" építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én; azóta több polgármester is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel.Újpesten lenne az intézmény helye a ugyanakkor a IV. kerület fideszes polgármester szerint.

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere továbbra is újpesti helyszínt javasol a beruházásra és ehhez gyűjt támogatókat. A XII. kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ívet a kezdeményező Szilágyi Zsolt lokálpatrióta mellett Láng Zsolt, a II. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere írta alá elsőként a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón, továbbá a kórház több vezetője.


A két önkormányzati vezető egyebek mellett azzal érvelt a közép-budai helyszín mellett, hogy az tömegközlekedéssel és autóval is elérhető távolságban van mind az észak-, mind pedig a dél-budaiak, valamint a 120 - az ellátási területhez tartozó - agglomerációs település számára. Az új budapesti "szuperkórház" építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én, azóta több kerületi vezető - köztük Bús Balázs óbudai és Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-s újpesti polgármester - is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel, vagy azt, hogy az ottani intézményeket fejlesszék.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere aláírja az aláírásgyűjtő ívet a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón 2015. május 26-án. Mellette Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere (k), valamint Szilágyi Zsolt, a polgári kezdeményezés elindítója (j). Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. MTI Fotó: Marjai JánosKonzultációt indíthatnak a kérdésben

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, álláspontja szerint konzultációt kell indítani a kérdésről, és meg kell kérdezni a budapestieket. A civil kezdeményező és a polgármesterek arról beszéltek, nemcsak az érintett kerületiek támogató aláírására számítanak, hanem mindenkiére, aki szerint a Szent János Kórház vagy annak közvetlen környezete alkalmas helyszín lehet az új egészségügyi intézmény kialakítására. Közölték, a főváros több pontján, például egészségügyi intézményekben, valamint az érintett agglomerációs településeken is folytatnak majd aláírásgyűjtést. Pokorni Zoltán elmondta, a legtöbb nagy kórház a főváros pesti oldalán van, és az elmúlt évtizedekben is inkább azokat újították fel, ezért most egy budai, közép-budai egészségügyi fejlesztésre, beruházásra lenne szükség. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szent János Kórház nemcsak fővárosiaknak, hanem - nagyjából Esztergomtól délre egészen a Zsámbéki-medence aljáig tartó területről - az agglomerációs településeken élőknek is biztosít sürgősségi ellátást. Arról is beszélt, bárhol is épül majd fel az új kórház, az intézménynek a mostani szakmai stáb, egészségügyi személyzet kell, hogy a bázisa legyen. Jelezte, bízik abban, hogy a kormány még a nyáron döntést hoz az ügyben, és így mielőbb megkezdődhet a beruházás.

Láng Zsolt szerint nem megfelelő  a kórházi ellátás

Láng Zsolt felidézte a kerületében az elmúlt években tett több száz millió forint értékű egészségügyi fejlesztést, ugyanakkor arról is beszélt, a közép-budai sürgősségi és a kórházi ellátást már nem tartja megfelelőnek. Úgy vélte, a Szent János Kórház épülete, infrastruktúrája nem teszi lehetővé a 21. századi gyógyítást akkor sem, ha az intézményben egyébként kiváló orvosok dolgoznak. Arra hívta fel a figyelmet, a kórház jelenleg a különböző egészségügyi ellátások tekintetében a régióban 600 ezer - 1,2 millió ember ellátásáért felel. Azt hangoztatta, céljuk az, hogy az új közép-budai kórház egy modern és a következő évtizedekre is színvonalas ellátást nyújtani tudó egészségügyi központ legyen. A polgári kezdeményezést elindító Szilágyi Zsolt az MTI-nek azt mondta, várhatóan augusztus végéig gyűjtik az aláírásokat, az íveket pedig a döntéshozóknak, a kormány számára fogja eljuttatni. Közölte azt is, hogy egy a mostanival azonos tartalmú kezdeményezést már elindított egy éve, akkor mintegy 650-en támogatták azt aláírásgyűjtő íveken, valamint az interneten.

Újpest is indul az új kórházért

Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) újpesti polgármester kedden a Facebook-oldalán reagált az aláírásgyűjtési kezdeményezésre. Bejegyzésében a többi között azt írta: határozott álláspontja, hogy ha a kormány egy modern, a kor követelményeinek megfelelő, gazdaságosan üzemeltethető kórházat akar építeni, akkor annak "zöldmezős beruházásban, kitűnő közlekedési kapcsolatokkal rendelkező helyszínen kell megvalósulnia", és erre szerinte az újpesti helyszín tökéletesen megfelelne. A IV. kerület vezetője hozzátette: azt kéri, aki egyetért azzal, hogy Újpest, továbbá Észak-Pest Észak-Budával együtt megérdemel egy magas színvonalú kórházat, az jelezze a közösségi oldalon, hogy kedveli a bejegyzését.