Nézze meg, mi maradt a legendás magyar gyáróriásból!

A legendás, szigetszentmiklósi Csepel Autógyár területén létrehozott muzeális intézményben gépjárműveket, alkatrészeket, fényképeket és dokumentumokat láthat a közönség. A hirado.hu stábja a helyszínen járt.

A Csepel Autó Gyártmánymúzeumot, a terület mai tulajdonosa és üzemeltetője az ÁTI-Sziget Kft. hozta létre. A cég vezetője, Fejős Mihály 2009-ben határozta el, hogy egy rendhagyó múzeummal kíván tisztelegni a letűnt gyáróriás előtt.

Szigetszentmiklós és Szigethalom határában már az 1920-as évek végétől működött üzem, de akkor még repülőgépeket és alkatrészeket gyártottak, majd a második világháború alatt elsődlegesen katonai repülőket.

1944 áprilisában öt hullámban bombázták a gyár területét, szinte földig rombolták és teljesen leállt a termelés. Az üzem sorsa egy ideig bizonytalan volt, végül 1950-ben indult újra, akkor már gépjárműgyártással, és a nevét is ekkor kapta.

A Csepel Autógyár, amely semmilyen kapcsolatban nem állt a Csepel Vas- és Fémművekkel, közel 30 éven át készített teherautókat, s egészen az 1990-es évekig fennmaradt, mint alkatrész-beszállító.

A napokban megnyitott Gyártmánymúzeumhoz egy 700 négyzetméteres hangárt újítottak fel, ahol megtekinthető az a hat teherautó is, amely az itt készült járművek teljes spektrumáról áttekintést ad az 1950-es évektől az 1980-as évek végéig.
Emléket állítottak az egykori Csepel Autógyárnak

Az üzem fénykorában, a 70-es évek elején csaknem 10 ezer embernek adott munkát, a hirado.hu stábjának Békés Gyuri bácsi tartott rögtönzött tárlatvezetést, aki több mint negyven évig volt a Csepel Autó munkatársa.