Szanyi szerint bohóckodás volt a tegnapi EP-vita

Bohóckodásnak tartom a tegnapi, Magyarországról szóló európai parlamenti vitát - jelentette ki Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Nem igazán komoly dolog az, hogy egy komplett testület gyakorlatilag fölül annak a provokációnak, amelyet Orbán Viktor végez. Állandóan az történik, hogy a magyar miniszterelnök vitákat provokál, majd aztán a végén "de facto" meghunyászkodik, tulajdonképpen elsikálja a dolgot, az élet meg megy tovább. Ez egy felesleges cirkusz az elejétől a végéig – érvelt a szocialista politikus.



Felidézte, hogy tegnap a magyar kormányfőtől azt kérdezte Frans Timmermanns, az Európai Bizottság alelnöke, hogy ha nem akarja bevezetni a halálbüntetést, miért beszél róla? Orbán Viktor az Európai Parlamentet használja fel terepnek, közreműködő színésznek pedig az európai parlamenti képviselőket, aztán pedig nem történik semmi. Magyarország ugyanúgy befogadó ország marad, és így se, úgy se lesz halálbüntetés - hangoztatta.

Arra a felvetésre, hogy ha provokációnak és bohóckodásnak tartják az EP-ülést, miért szólalt fel azon mégis párttársa, Ujhelyi István, azt válaszolta: ebben a történetben senkire nem tud kivételként tekinteni. Ő maga végighallgatta az érveket, de nem kért szót az ülésen.

Megjegyezte: a cirkuszban azért mégis csak a bohóc a bohóc, és ez Orbán Viktor, nem pedig a közönség, mely „akarva-akaratlan részt vesz a történetben”.

Leszögezte: a bevándorlás kérdése semmiképp nem lehet egyetlen ország problémája.
Szanyi Tibor a 180 percben

Orbán Viktor kijelentését, miszerint Magyarország sosem volt multikulturális ország, vérlázítónak nevezte. "Kijönni az Európai Parlamentbe, telibe hazudni a közvéleményt ilyen blődlikkel, mélyen felháborító." Az az ország, mely tucatnál is több nemzetiséggel bír hovatovább egy évezred óta. Hát hogy lehet ilyet mondani, hogy nem multikulturális? Hát akkor mi van a magyarországi szlovákokkal, a magyarországi románokkal? – vetette fel Szanyi Tibor.

Lehet a multikulturalizmusról sok mindent gondolni, csak egyet nem, hogy nem létezik.  A többféle kultúra egymás mellett létezése okozhat problémákat. Van, aki szerint a multikulturalizmus megbukott, és van, aki szerint nem. Ezzel együtt azt mondani, hogy ilyen márpedig Magyarországon nincs, elképesztő butaság – vélte az MSZP EP-képviselője.

Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti képviselője érkezik a párt küldöttgyűlésére, az MSZP VI. kerületi, Jókai utcai székházába.  MTI Fotó: Mohai Balázs

Szanyi Tibor - MTI-fotó: Mohai Balázs



Hangsúlyozta: meg kell különböztetni a menekültek és a bevándorlók kérdését. Menekültügyben viszonylagos konszenzus van, a menekültek előtt, akik életüket féltve jönnek Európába, nyitva kell tartani az ajtót. Nem véletlenül vetették fel tegnap többen is az EP-ülésen, hogy mit szólt volna Magyarország, ha 1956-ban a halálbüntetés és a megtorlás elől menekülő magyarokat visszavágták volna az osztrák határról?  - emelte ki.

A bevándorlásról azt mondta: az országok el tudják dönteni, hogy adnak-e letelepedési, munkavállalási engedélyt az oda érkezőknek. Szerinte a legnépszerűbb célország, Anglia esete mutatja, hogy ők pusztán anyagilag nézve nagyon jól járt az elmúlt évek bevándorlóhullámával. Minden ország el tudja dönteni, hogy akar-e ilyet, de ez nem szócsata kérdése, hanem hétköznapi ügyintézés – ismételte meg.