Örökbe fogadott két kottát a közmédia és a Magyar Rádió

Restauráltatták a két rendkívül rossz állapotban lévő dokumentumot. A kották a Győri Egyházmegye Levéltárához tartoznak, ahol két éve indítottak akciót több mint 160 sérült kotta megmentésére. Az örökbefogadók vállalják a felújítás költségeit.

A Győri egyházmegye által kezdeményezett Fogadja örökbe a múltját! elnevezésű program keretében a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) két kottát fogadott örökbe és restauráltatott, amiről együttműködési megállapodást írtak alá kedden Győrben.Pápai Lajos megyés püspök a 2013. szeptember 17-én indult programról elmondta, hogy a Győri Egyházmegye Levéltárában található mintegy 1600 kottából 165 van rendkívül rossz állapotban. A program lényege, hogy az örökbefogadók vállalják a restaurálás költségeit, így "segítenek kulturális örökségünk megmentésében".

Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az örökbe fogadott két kotta, Istvánffy Benedek (1733-1778) zeneszerző karácsonyra írt Jam Virga Jesse Florescit című graduáléja, valamint Joseph Haydn Salve Reginája. Ezeket a tervek szerint a Magyar Rádió Énekkarának és Szimfonikus Zenekarának művészei az év végén koncerten mutatják be, illetve mindkettő elhangzik majd a Bartók Rádióban.

Jónás István reményét fejezte ki, hogy az akció követőkre talál, mint mondta, "néhány tízezernyi forinttal jó néhány évtizednyi, évszázadnyi tartozást róhatunk le". Bognár Tibor, az MTVA vezérigazgatói kabinetjének vezetője Jónás István szavait megerősítve utalt rá, hogy a médiatörvény és a közszolgálati kódex egyértelműen megfogalmazzák, a közmédiának feladata a kulturális értékek és hagyományok átörökítése.

Farkas Zoltán, a Bartók Rádió intendánsa, Nemes Gábor, a Fogadja örökbe a múltját program felelőse, levéltáros (b), Vajk Ádám, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója (b2), Bognár Tibor, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kabinetvezetője és Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b-j) MTI Fotó: Krizsán Csaba


"A kérdés nem az volt, hogy csatlakozzunk-e a programhoz, hanem az, hogy milyen módon tudnánk mellé állni, mert kis áldozatvállalással nagy értékeket tudunk megmenteni" - zárta a Bognár Tibor.

Farkas Zoltán, a Bartók Rádió intendánsa zenetörténészi szemmel méltatta a győri székesegyházi kottatárat, amely a 17., 18. és 19. századi magyar zenetörténetnek gazdag szeletét őrzi.

Elmondta, hogy az első kotta 1661-ből való, emellett Istvánffy Benedek is Győrben tevékenykedett 1766 és 1778 között. Mivel a kottatár jó kapcsolatokat ápolt Kismartonnal, Nápolytól Bécsig sok kotta érkezett Győrbe. Emellett sokat számított a kulturális örökség fennmaradásában, hogy kultúrapártoló püspökök is szolgálták az egyházmegyét. Példaként hozta fel Széchényi Györgyöt és Zichy Ferencet.

A restaurálásra szoruló kották penészesek, szakadtak vagy porladásnak indultak - tett hozzá Farkas Zoltán.

Vajk Ádám, a Győri Egyházmegye Levéltárának igazgatója Szent II. János Pál pápa a levéltári munkáról szóló gondolatát idézte fel, amely szerint "a levéltári munka az igazságnak tett szolgálat". Kifejtette, hogy ennek a gondolatnak része az örökbefogadási program, mert "nem ülni szeretnének az iratanyagon, hanem hasznosítani".

Nemes Gábor, a Fogadja örökbe a múltját! elnevezésű program felelőse hozzátette: a cél, hogy az iratanyagokat megmentsék, kutathatóvá tegyék, és elősegítséka felelősségteljes gondolkodás kialakulását .

Az örökbefogadási programban anyakönyvek és a székesegyházi kottatár anyagai szerepelnek. A közel két éve indult programban kilenc anyakönyvet már örökbe fogadtak magánszemélyek, egyházmegyék, civil szervezetek és önkormányzatok, Pápai Lajos megyés püspök is örökbe fogadott már egy kottát - zárta Nemes Gábor.