Ítélet születhet az "autómatricás" ügyben

Újabb szakaszához érkezett a Fővárosi Bíróságon az Il Ferro-ügy. Az évekkel ezelőtti, piramisjáték-szerű csalássorozatban több ezer autótulajdonost károsított meg egy cég vezetése. A Fővárosi Főügyészség letöltendő börtönbüntetést indítványozott három vádlottnak – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Még 2007-ben robbant ki az Il Ferro-ügy, amelyben olyan autótulajdonosok kerültek nehéz helyzetbe, akiktől egy cég reklámfelület fejében átvállalta a törlesztőrészletek fizetését. Ez úgy működött, hogy az autókra felragasztott matricákért cserébe az Il Ferro havi 40 ezer forintig fizette a tulajdonos hitelét, ha a cég által kijelölt kereskedőtől vásárolta a gépkocsit.

A másik modell lényege az volt, hogy azok a haszáltautó-tulajdonosok, akik vállalták, hogy legalább napi 40 kilométert megtesznek felmatricázott autójukkal, havi 50 ezer forintot kaptak az Il Ferrótól.

Egy felmatricázott autó. Megalakul az autómatricázással foglalkozó cég, az Il Ferro Károsultjainak Pertársasága a Petőfi Csarnokban. MTI Fotó: Földi Imre

Egy felmatricázott autó. Megalakul az autómatricázással foglalkozó cég, az Il Ferro Károsultjainak Pertársasága a Petőfi Csarnokban. MTI Fotó: Földi Imre



2007. áprilisában a cég közleményben jelentette be, hogy fizetésképtelenné vált. Ez mintegy 10 ezer ügyfelet érintett, összesen több százmilliós kárt okozva. Ekkorra már a februári, a márciusi és az áprilisi részletekkel is elmaradt a cég. A rendőrség májusban nyomozást indított csalás gyanúja miatt. Igaz, akkor még ismeretlen tettes ellen.

A károsultak jelentős része úgy vásárolt autót, hogy a törlesztőrészletbe eleve belekalkulálták az Il Ferrótól kapott reklámpénzt, így a havi 40-50 ezer forintos kiesés érzékenyen érintette az ügyfeleket. 2007. júliusában több mint százan pertársaságot alapítottak.
Il Ferro-ügy - 180 perc

A bírósági per végül 2011. novemberében kezdődött. L. Róbertet, a cég vezetőjét és hat másik embert egyebek közt különösen nagy hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezeléssel, sikkasztással, üzletszerűen elkövetett csalással, és a számviteli rend megsértésével gyanúsították. A korábban alakult pertársaság immár 600 károsultat tömörített.

A büntetőeljárás azóta is tart, tegnap éppen a Fővárosi Főügyészség vádbeszédét tartották – tájékoztatott Bense László Erik, a pertársaságot képviselő ügyvéd.

A büntetőeljárást lezárták, több vagyon elleni bűncselekményt követtek el a Fővárosi Főügyészség jelenlegi álláspontja szerint. Az elsőrendű L. Róberttel, a másodrendű V. Mátyással és a hetendrendű K. Attilával szemben a Fővárosi Főügyészség végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott, melyet börtönben javasolt végrehajtani – tette hozzá.

Bense László Erik, az Il Ferro-károsultak ügyvédje a Fővárosi Bíróság épülete előtt.  MTI Fotó: Kovács Tamás

Bense László Erik, az Il Ferro-károsultak ügyvédje a Fővárosi Bíróság épülete előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás



A nyomozás, illetve a bírósági eljárás azért tartott ilyen sokáig, mert az Il Ferro összesen 10 557 ügyféllel kötött szerződést, ezeket mind meg kellett hallgatni, illetve ezek közül 2500-an büntetőfeljelentést is tettek – magyarázta.

A kár 1,729 milliárd forintra rúg – mondta az ügyvéd, aki úgy tudja: akkoriban 150 millió forint értékű ingatlant és ingóságot foglaltak le. Szerinte ennek az értékesítéséből lehetne részben kártalanítani a sértetteket.

Úgy véli: június végére megszülethet az elsőfokú ítélet a büntetőperben. Aztán az év végéig a jogerős döntést is meghozhatja a bíróság. Ezt követően az anyagi kártérítés már nem vesz igénybe újabb éveket, és 8-9 évvel a csalássorozatot követően pont kerülhet az ügy végére.