Hende Csaba cáfol - "Nem igaz, hogy lezuhant a magyar Gripen" - mondta a hirado.hu-nak

A cseh sajtójelentésekkel ellentétben a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le Csehországban, csak túlfutott a kifutópályán - mondta a hirado.hu-nak a magyar honvédelmi miniszter. Mindkét pilóta katapultált és jól van.

Nem igaz a hír, hogy lezuhant egy magyar Gripen Csehországban, annyi történt, hogy "a gép landolás után túlfutott a kifutópályán, a repülő pedig megsérült" - mondta a hirado.hu-nak Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hozzátette: a vizsgálatot azonnal megindítják.

A Magyar Honvédség május 11-e óta vesz részt a LION EFFORT 2015 elnevezésű csehországi többnemzeti NATO repülő harcászati gyakorlaton öt JAS-39 Gripen típusú repülőgéppel.

A miniszter nyilatkozata után nem sokkal a Honvédelmi Minisztérium közleményben is megerősítette: a Magyar Honvédség egyik Gripen típusú vadászgépe nem zuhant le, csak - eddig tisztázatlan okból, földet érés után - túlfutott a kifutópályán a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren. A kétfős személyzet a biztonsági protokollnak megfelelően a katapultálás mellett döntött. Előzőleg a közszolgálat Cseh Televízió közölte azt, hogy lezuhant a magyar hadsereg egyik vadászgépe.

A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren 2015. május 19-én. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük sem sérült meg. (MTI/AP/CTK/Josef Vostarek)

A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren 2015. május 19-én. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük sem sérült meg. (MTI/AP/CTK/Josef Vostarek) 

A HM közölte: személyi sérülés nem történt, a pilótákat a szokásos eljárás szerint jelenleg orvosi vizsgálatnak vetik alá. A két magyar pilóta - Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy - az elsődleges adatok alapján jól van. Az anyagi kár felmérése folyamatban van – írta a tárca.

Nem tudtak fékezni a pilóták

A cseh védelmi minisztérium később azt közölte, hogy a magyar gép pilótái ismeretlen okok miatt nem tudták leszálláskor lefékezni a gépet. Egyelőre nem tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.
A Gripenek ára a gépeket beszerző országokkal kötött egyedi megállapodásoktól függ, egyes becslések szerint egy-egy ilyen svéd vadászgép értéke 40-60 millió dollár, azaz 11-16 milliárd forint körül mozog.

"Pillanatnyilag csak annyit mondhatunk, hogy a gép túlment a leszálló pályán. A pilóták az előírások szerint katapultáltak. Amennyiben a gép irányíthatatlanná válik, és komolyabb veszély fenyeget, a pilótáknak el kell hagyniuk a gépet. Mindketten jól vannak. Semmi drámai nem történt" - mondta Petr Medek, a védelmi tárca szóvivője telefonon az MTI prágai tudósítójának.

Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a magyar vadászgép leszállt, de nem tudott megállni. "Azt még nem lehet tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e, vagy pedig műszaki problémák léptek fel" - jelentette ki a televízióban a szóvivő.

A baleset kora délután, 13.40-kor történt és a cseh védelmi minisztérium szakmai bizottsága azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását - közölte Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkara sajtóosztályának munkatársa.

A magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének roncsa, miután túlfutott a leszállópályán a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren 2015. május 19-én. A gép mindkét pilótája katapultált, egyikük sem sérült meg. (MTI/AP/CTK/Josef Vostarek)

(MTI/AP/CTK/Josef Vostarek)Nyugodt volt az időjárás

A Cseh Televízió által a baleset után sugárzott helyszíni felvételek szerint a magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A felvétel szerint a gép elején és a hátul, a farokfelületén is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra például le van törve. A televíziónak nyilatkozó cseh szakértő ennek ellenére úgy vélte, hogy a javítások után a magyar gép újra működőképes lehet. A szántóföldön láthatóak azok az ejtőernyők is, amelyekkel a két pilóta elhagyta a gépet. A balesetet szenvedett repülőgép körüli területet a hatóságok lezárták.

A repülőtér szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a baleset idején az időjárás normális volt, légköri zavarok nem voltak.

A cáslavi repülőtér egyelőre nem fogad gépeket: azokat a repülőket, amelyek a baleset pillanatában a levegőben voltak, átirányították egy másik repülőtérre.

Nyugállományú pilóta: fékhiba történhetett

Murguly Gusztáv nyugállományú Gripen-pilóta szerint fékhiba okozta a balesetet. Valószínűleg leszállás közben "nem működött a repülőgép fékrendszere, illetve irányíthatatlanná vált", ezért a két pilótának katapultálnia kellett, mert ilyenkor nagy a veszélye, hogy valamivel összeütköznek, és még nagyobb baj történik - mondta Murguly Gusztáv az M1 aktuális csatorna Híradójának.

Mészáros László, a Magyar Repülőszövetség elnöke ugyancsak az M1 Híradójának elmondta: a katapultálás nagyon bonyolult folyamat, másképp kell végrehajtani nagy, közepes magasságban, vagy közvetlenül a földről. A korszerű repülőgépek olyan katapulttal rendelkeznek, amely működtethető a földről, álló helyzetből is, és a katapultálás után sikeresen földet tud érni a pilóta - tette hozzá.