Egyre korábban kezdik a szexuális életet a fiatalok

Változnak az erkölcsi szabályok, egyre több fiatal tölti, töltheti a barátjánál az éjszakát. A Kossuth Rádió Napközben című műsora arról készített összeállítást, melyik életkorban engedheti meg a szülő, hogy ne aludjon otthon a gyerek, hogyan zajlik a felvilágosítás, van-e foganatja a tiltásnak.

Erős Erika szexuálmedicinai szakértő a műsorban elmondta: a nemzetközi és a hazai vizsgálatok is azt tanúsítják, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik a szexuális életet. Magyarországon az iskolás korúak körében végzett felmérések azt mutatták, hogy a 14-15 éves korosztály harmada, negyede már átesett az első aktuson, a 16 éveseknek pedig közel a fele él rendszeresen szexuális életet.
Kossuth Rádió, Napközben

Erős Erika véleménye szerint a fiatalok ma már testileg korábban érnek, lelkileg azonban nem, és egyre később akarnak felnőtté válni a társadalmi szerepükben is.



A szakember szerint a tankönyvek a szexualitásról inkább anatómiacentrikus információkat tartalmaznak, holott nagyon fontos lenne, hogy a fiatalok a nem kívánt terhességen vagy a szexuális úton terjedő betegségeken túlmenően tisztában legyenek azzal is, mit jelent az elköteleződés, vagy az, hogy egy lány befogad magába egy fiút. A felnőttek a szexualitás érzelmi oldaláról keveset beszélgetnek a gyerekekkel – vélhetően azért, mert ők maguk is bizonytalanok ezen a területen.

A szexuálmedicinai szakértő kiemelte: védettebbek lesznek azok a kamaszok, akik szeretetteljes családban nőttek fel, s nem felszínes szexuális kapcsolatban élik meg azt, hogy figyeljenek rájuk, mint azok, akik tiltásokat kapnak. A kereteket meg kell adni, de a tiltás önmagában véve nem védi meg a gyerekeket, szükség van emellett arra is, hogy pozitív tartalomra építhessenek, hangoztatta Erős Erika.

Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta azt tapasztalja, hogy ma már a gyermekek egyre fiatalabb korukban férnek hozzá szexuális tartalmú videókhoz, magazinokhoz, nap mint nap találkoznak a témával, családi, baráti körből, hiteles forrásból viszont még mindig kevés az információjuk a szexualitásról. Kozma-Vízkeleti Dániel hozzátette: a kamaszok azt a mintát sajátítják el, amit otthon látnak a szüleiktől.