A gyermekkori daganatos betegségek nagy része gyógyítható

A gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható. A jelenlegi adatok alapján minden ezredik, optimistább becslések szerint minden nyolcszázadik felnőtt túlélője gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségnek.

A nagyobb hatásfokú gyógyítást segíti az a több mint 20 millió forintos adomány, amelyből orvostechnikai berendezéseket vásárolnak majd, az erről szóló dokumentumot holnap adják át a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztályán.

Fodor Zsuzsanna az Együtt a leukémiás gyermekekért alapítvány kuratóriumi elnöke az M1-Ma Reggel című műsorban kifejtette, 24 millió forintot adnak át a gyermekonkológiai hálózatnak, ami ma igen jelentős összeg.

Kriván Gergely a Gyermekonkológiai Hálózat elnöke hozzátette, nyolc központjuk van a betegek kezelésére, mindegyik 3-3 millió forinttal részesül az összegből. Saját központjuk mikroszkópot, míg mások infúziós pumpát vagy betegőrző monitort vesznek, amelyek nagyon fontos részei a kezelésnek és diagnosztikának.

Fodor Zsuzsanna hozzátette, Magyarországon a gyermekegészségügy irányában lehet leginkább megmozgatni a lakosságot. A gazdasági válság ellenére is jelentős támogatói bázisa van az alapítványnak, amely szavai szerint nagyon átláthatóan működik, mindig csak pénzt ad át, az eszközbeszerzést a kórházakra hagyja.

Kriván Gergely kifejtette, nincsenek alapvetően gyermekekre jellemző ráktípusok, viszont vannak olyanok, amelyek náluk gyakoribbak. A leukémiák vagy a központi rendszeri daganatos betegségek hordozzák a legnagyobb problémát. Nagyon jól gyógyulnak ezek a kórok, a leukémia ma már 85-90 százalékban meggyógyul hazánkban az új kezelési protokolloknak köszönhetően.

Hozzátette, szülővel közölni a diagnózist nehéz feladat, de nem végítélet. Egy nehéz időszak kezdete, amiből többségében a gyerekek felépülnek. Minden daganattípust összevéve, a betegek több mint 75 százalékban meggyógyulnak, a leukémiánál pedig még jobb ez az arány.