Sárkányhajósok és hídépítők - színes események Budapest szívében

Csaknem ötszáz sárkányhajós, evezős és kajakos is felvonult a Dunán.

Hidat építeni 7 perc 21 másodperc alatt is lehet - ezt bizonyította be délután egy csapat mérnök a Hídépítők Napján. A Budapesti Műszaki Egyetem előtti téren rendezett versenyen raklapokból, PTE-palackból, fából és tésztából is épültek hidak. Nepomuki Szent Jánost, a folyók, hidak, halászok védőszentjét nemcsak építkezéssel ünnepelték ezen a napon. Csaknem ötszáz sárkányhajós, evezős és kajakos is felvonult a Dunán.

Csaknem ötszázan gyűltek össze az UTE Kajak-Kenu telepnél a vízi ünnepre. A népes csapatot egy gályahajó és egy hadihajó is kísérte. Nemcsak profi versenyzők vettek részt a felvonuláson, az egyik sárkányhajóban Simicskó István, sportért felelős államtitkár is ott evezett. A cél, hogy a jövőben a főváros igazi turisztikai látványossága legyen ez a nap, ezért mostantól minden május 16-án felsorakoznak a hajók a vízen. „Ezeknek a lényege, hogy a sárkányhajóknak a fele profi sárkányhajós volt, a másik fele viszont a támogató, csatlakozó partnereknek a dolgozói” – mondta Dombóvári Éva a Hídépítők Egyesületének főtitkára.

A Budapesti Műszaki Egyetem előtti téren hidak készültek: Tésztából, PET-palackokból, fából. A versenyen a csapatok mindössze raklapot, kötelet és szögeket használhattak az építéshez.

Hidak és hídépítők napja Budapesten


A verseny végén tesztelni is kellett az elkészült hidat. Volt, aki a tetején mászott, volt, aki az oldalán sasszézott. A nyertes a Műegyetem csapata lett. A tavalyi 19 perces rekord helyett, mindössze 7 perc 21 másodperc alatt építették fel hídjukat.

A szervezők azt ígérik, jövőre még többen vonulnak fel a Dunán, és még több hidat építenek Nepomuki Szent János napján.