NCGS - a lisztérzékenység legújabb fajtája

A lisztérzékenység olyan autoimmun betegség, amely a legtöbb esetben vérvétellel és szövettani vizsgálatokkal kimutatható. Kiderült, hogy létezik egy olyan fajtája is, amelynél a tünetek ugyanolyanok, és meg is szűnnek a gluténmentes diétával, mégsem mutatható ki semmilyen vizsgálattal.

Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem gasztroenteorológusa az M1-Ma délelőtt műsorában elmondta, a lisztérzékenység elég jól benne van ma már a köztudatban, mert sokan szenvednek benne és sok az információ. A klasszikus cöliákia sokkal könnyebben diagnosztizálható, mint a nem cöliákiás gluténszenzitivitásnak (NCGS) nevezett új entitás.

Esetében kizáró diagnózisról van szó, sem szövettani, sem szerológiai vizsgálat, semmi nem mutatja ki közvetlenül. Ha kizárták a klasszikus lisztérzékenységet, és ennek ellenére egyértelmű, hogy a gluténbevitel panaszokat okoz, akkor merül fel az NCGS lehetősége. Tünetileg és bekövetkezésük ideje tekintetében vannak különbségek, de alapvetően akkor vethető fel gyanúja, ha a klasszikus lisztérzékenységet kizárták - magyarázza a szakember.

Kifejtette, a lisztérzékenységnél és az NCGS-nél is egyaránt lehetnek hasi és tápcsatornán kívüli tünetek. A cöliákia felismerése éppen azért tart sok esetben évekig, mert nem kapcsolódik össze az elfogyasztott étellel, és a legkülönbözőbb szervrendszerek lehetnek érintettek benne, van, akinek hasmenése van, másvalaki pedig puffad. Az NCGS-nél is hasonló a helyzet, az egyik különbség, hogy adott esetben már 20 perccel a gluténtartalmú élelmiszer elfogyasztása után nagyon markáns hasi tünetek jelentkezhetnek, ami annyira nem jellemző a klasszikus változatra - tette hozzá Juhász Márk.

Hangoztatta, még mielőtt a gluténmentes diétára átállna valaki, a legfontosabb, hogy mindenképpen végezzék el a hagyományos és szükséges diagnosztikát. Próbaképpen senki se kezdjen diétázni, mert minél jobban és tovább étkezik így, annál inkább csökken az esélye az igazolás esélyének.

A vizsgálatokhoz a szakember szerint követni lehet a hagyományos betegutakat, a háziorvos be tudja utalni az érintettet a gasztroenteorológiai szakrendelésre. Szakmán belül pedig ismerik, hogy ezzel a betegségcsoporttal mely centrumokban foglalkoznak kitüntetetten.