Augusztus 25-éig minden iskola megkapja a tankönyveket

Az Emmi tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa Debrecenben, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatót. Az idén 12,3 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, s az átlagos tankönyvár ezer forint alá csökkent. Szeptembertől 800 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet, egyrészt alanyi jogon az 1-3. osztályos tanulók, illetve normatív támogatásként 4. osztálytól a diákok fele részesül ebben a kedvezményben.

Augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket, amelyeket azután a tankönyvfelelősök szeptember 1-jéig átadnak a diákoknak, illetve a szülőknek - közölte Hegedüs István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa szerdán Debrecenben, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: az idén 12,3 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, s az átlagos tankönyvár ezer forint alá csökkent. Szeptembertől 800 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet, egyrészt alanyi jogon az 1-3. osztályos tanulók, illetve normatív támogatásként 4. osztálytól a diákok fele részesül ebben a kedvezményben.

Idővel felmenő rendszerben az 1-8. évfolyamokon minden diák ingyenesen kapja majd meg a tankönyveket - tette hozzá a miniszteri biztos. Kitért rá: az idén 1,2 millió diáknak kell megkapnia tanévkezdésre a szükséges könyveket.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója a tavalyi ellátási problémákkal kapcsolatban azt mondta: szeptember 1-jére minden diák táskájában ott lesznek a szükséges tankönyvek, hiszen az idén április 1-je és 30-a között gyűjthették össze a tankönyvfelelősök a tankönyvigényt, s azóta a Kello már meg is küldte a megrendelést a nyomdáknak, a gyártás az elmúlt héten megkezdődött.

Egy dolgozó a nyomdagépnél a debreceni Alföldi Nyomdában 2015. május 13-án. A debreceni nyomda a szekszárdi, a gyulai és a lajosmizsei nyomdával közösen, konzorciumban nyerte el - közbeszerzési eljárás eredményeként - a tankönyvgyártást, így július 31-ig elkészülnek a következő tanév tankönyvei. Augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket, amelyeket azután a tankönyvfelelősök szeptember 1-jéig átadnak a diákoknak, illetve a szülőknek. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


Tájékoztatása szerint körülbelül 500 ezerrel több tankönyvet rendeltek az idén - 3,5 százalékkal többet, mint tavaly -, összesen több mint 12 millió könyv készül el, 12 milliárd 50 millió forint értékben. Tőczik Zsolt örömének adott hangot, hogy magyar nyomdák nyerték el a magyar nyelvű tankönyvek gyártásának jogát.

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója közölte: a debreceni nyomda a szekszárdi, a gyulai és a lajosmizsei nyomdával közösen, konzorciumban nyerte el - közbeszerzési eljárás eredményeként - a tankönyvgyártás lehetőségét. Emellett alvállalkozók - a gyomai és dabasi nyomda - is részt vesznek a tankönyvgyártásban, így a hazai nyomdák 80-85 százaléka veszi ki részét abból a megfeszített munkából, amelynek eredményeként július 31-éig elkészülnek a következő tanév tankönyvei.

Horváth Csaba, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke megerősítette: a konzorcium mind a négy tagja rendelkezik azokkal az adottságokkal, amelyek garanciát nyújtanak a jó minőségű tankönyvek előállítására.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt: a felnövekvő nemzedék a jövő záloga, ezért nem mindegy, hogy milyen tankönyvből tanulnak a diákok. Az ország legrégebben működő nyomdája a többivel konzorciumban garanciát jelent arra, hogy a megfelelő minőségben előállított tankönyvek időben megjelenjenek - tette hozzá.