Mentenék, ami a püspökfürdői termáltóból megmaradt

A jégkorszakot túlélte, az emberi hanyagságot azonban már nem a Nagyváradtól néhány kilométerre található püspökfürdői rezervátum. A termálvizes tó több védett növény-, és két kihalófélben lévő, a világon csak ott élő állatfajnak adott otthont. Az Országos Ásványkincs Hatóság – hogy mentse a menthetőt – harminc százalékkal csökkenti a termálvíz-kitermelést a térségben.

Az egykor tündérrózsákkal borított tavacska – vélhetően a túlzott termálvíz használat miatt – mára szinte teljesen kiszáradt.

Európában – természetes körülmények között – a püspökfürdői tóban virágzott a cakkos levelű hévízi tündérrózsa, amelynek legközelebbi rokona a Nílus deltájában él. A világon csak itt élt a Rakovica-kele nevű hal, illetve a bordás homorcsa nevű csigafajta.

Egy turista szerint sokkoló a látvány. Elmesélte, hogy négy-öt évvel ezelőtt még rengeteg lótuszvirág volt a tavon, amely mára kiszáradt, eltűntek a halak és egyetlen tündérrózsa sem maradt.

A gondok négy évvel ezelőtt kezdődtek, amikor drasztikusan lecsökkent a tó vízszintje. A biológusok megpróbálták akváriumokba menteni a veszélyeztetett növény- és állatfajokat.

Az Országos Ásványkincs Hatóság munkatársai úgy gondolják, ha ismét másfél méter fölé emelkedne a vízszint, megmenthető lenne a sok turistát vonzó élőhely. Az eddigi felmérések alapján 95 literre csökkentik a jelenleg másodpercenkénti 137 literes termálvíz kitermelést.
A vízhozam csökkentése nem befolyásolja a fürdőhely működését, ugyanúgy várják a turistákat kezelésekre, mint ahogyan eddig. A tó érdekében azonban lépni kellett, mondta a Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa.

Termálvizet is szivattyúztak a tóba egy közeli kútból, de a visszapumpált havi csaknem 12 ezer köbméternyi víz nem volt elegendő a regenerálódáshoz. A szakemberek szerint az elpusztult ökoszisztéma valószínűleg már soha nem áll helyre. Ha sikerül visszaállítani a tó vízszintjét és hőfokát, a szakemberek visszatelepítik a tündérrózsát, szerintük azzal nem lesz gond, sőt, a Rákovica-kele nevű hal is megmarad az új élőhelyen, a bordás homorcsa nevű csiga túlélése azonban kétséges, ez a faj ugyanis nehezen viselte a fogságot, a tóból pedig szinte teljesen kipusztult, magyarázta Radu Huza geológus.

A helyzetet bonyolítja, hogy nyolc évvel ezelőtt NATURA 2000-es rezervátumnak nyilvánították a tavat és környékét. Ha a hatóságoknak nem sikerül megoldaniuk a problémát, Románia pénzbüntetéssel sújtható a védett területek gondatlan kezelése miatt. Ettől persze nem fog újra életre kelni a helyiek által csak tündérrózsaként emlegetett tó.