Jó üzlet a szőre, de a fogára néha damil kell

Nem okoz gondot a jobaházai alpakatenyésztőknek álltaik gyapjának értékesítése, úgy vélik, Magyarországon nagyon jók az adottságok a dél-amerikai eredetű állat tartására.

A jobaházai Demjén család öt évvel ezelőtt vágott bele az alpaka tenyésztésbe. A farmon ma már tizennégy állat él, de idén négy bébi érkezését várják. A Dél-Amerikában őshonos teveszerű állatot itthon a gyapja miatt tenyésztik, amelyből a többi között a legfinomabb öltönyök és pulóverek is készülnek, amelyek egyáltalán nem szúrnak.
Alpakatenyésztő gazdaság Jobaházán - Hajnal-táj

Az állatok nyírására áprilisban-májusban kerül sor. A Demjén Mihály tenyésztő elmondta, egy-egy állat átlagban három kiló gyapjút ad, amire folyamatosa a kereslet. A tavaly levágott alpakaszőrből csak a gyenge minőségű maradt meg, a többit mind megvásárolták már 2014-ben.

A nyírás idején mintát vesznek a gyapjúból, amelyet Amerikába, egy denveri laboratóriumba küldenek bevizsgálásra. A legfinomabb a bébi alpaka bundája, és ahogy öregszik az állat, úgy válik egy vastagabbá a szőre. Az a jószág az igazán értékes, amelyiknek a gyapja évről-évre jó minőségű lesz – ezeket a jó genetikájú egyedeket igyekeznek továbbtenyészteni.

A Hajnal-táj című műsorban bemutatott tenyésztők az alpakagyapjút Németországba küldik feldolgozni, és a visszaküldött fonalat kézi fonóknak lehet eladni.

A jobaházai tenyésztők arról is beszéltek, hogy Magyarországon nagyon jó lehetőségek vannak az alpaka tenyésztésére, van hozzá terület és a klíma is megfelelő a dél-amerikai eredetű állat számára.

Jobaházán a múlt héten nemcsak nyírták, körmözték is a jószágokat, valamint az egymással harciasan viselkedő hímek úgynevezett harci fogát is lecsiszolták, hogy ne tudják megsérteni egymást.  Mint a gazdaságban a Kossuth Rádiónak elmondták, a műveletet damillal végzik.

Kapcsolódó tartalom