Nagykövetek üdvözölték a nemzetiségi kultúrák védelmét

Gordan Grlic Radman horvát és Roman Kowalski lengyel nagykövet egyaránt üdvözölte a Magyarországon élő nemzetiségek kultúrájának védelme érdekében tett intézkedéseket az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Az M1 Átányból jelentkezett, ahol a Csillagfalu Közhasznú Alapítvány azzal a céllal indította el Csillagfalu programját, hogy a nemzetiségek kultúráját hosszú távon őrizzék meg. A program keretében a Heves megyei településen megszentelt anyaföldre felépítik az egyes népek házait, ahol ápolják a különböző közösségek kultúráját, hagyományait mind egyházi, mind társadalmi szempontból - hangzott el a műsorban.

Gordan Grlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete kiemelte: Magyarország és Horvátország két baráti ország. Mint mondta, Horvátország számára nagyon fontos ez a kezdeményezés, hogy Átányban - amely egy nagyon szép falu és Budapesttől sincs messze - a horvát nemzetiség kultúráját is megismerhetik az odalátogatók, köztük fiatalok is.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete kitért arra, hogy Magyarországon mintegy húsz éve működik a kisebbségi törvény, s rendszerszintűvé vált a kisebbségi önkormányzatok képviselete. Ezen felül nagyon jónak nevezte a kezdeményezést, hogy legyen egy hely, ahol mind a tizenhárom Magyarországon elismert nemzetiséget jobban meg lehet ismerni. A nagykövet szerint kirándulásokat, túrákat kellene szervezni erre a helyre, hogy bemutassák - különösen a diákok számára - a multikulturális Magyarországot.

A közmédia kezdeményezésére vasárnap a rádió- és televíziós csatornákon - a Dunán, a Duna Worldön, az M1-en, az M2-n, a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádióban - a Magyarországon élő 13 nemzetiség szokásait, hagyományait mutatják be.