128 éve működik mentőszolgálat Magyarországon

Budapesten 1887. május 10-én alakult meg az Önkéntes Mentőegyesület.

Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület 128 éve, ezen a napon jött létre Kresz Géza orvos kezdeményezésére. A mentés 1948-ban vált állami feladattá, ekkor alakult meg az Országos Mentőszolgálat is.
Kossuth Rádió, Krónika

Az ország 232 mentőállomásán most már több mint 7,5 ezer mentődolgozó tevékenykedik, mondta a Krónikának az OMSZ szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: a mentőgépkocsik tavaly több mint 38 millió kilométert tettek meg, majdnem 1,1 millió esetnél tartanak úgy, hogy 2008 óta az egyszerű betegszállítások már nem az Országos Mentőszolgálathoz, hanem magán betegszállítókhoz tartoznak. A több mint egymillió feladat a súlyos, sürgős eseteket jelenti, tette hozzá Győrfi Pál.

Győrfi Pál elmondta, hogy az utóbbi években a szolgálatnál több fejlesztést hajtottak végre, legutóbb például 750 millió forintból új mentőkocsikat vásárolt a szervezet.

"A sikeres életmentés alapja a szaktudás, az erő és az elhivatottság", ezért a csaknem 7500 magyarországi mentődolgozó munkafeltételeinek, egészségmegőrzésének és megbecsültségének erősítésére komplex programot szerveznek - tette hozzá.

Győrfi Pál kiemelte, hogy az Országos Mentőszolgálat feladatszáma és feladatköre is folyamatosan bővül, ezzel együtt "a magyar egészségügy legnagyobb intézményének" gazdálkodása stabil. A szervezet feladatkörét a közelmúltban a kórházi ágynyilvántartás koordinációjával (KÁNY) bővítették, áprilistól pedig az ország valamennyi kiemelt sport és szabadidős rendezvényének egészségügyi biztosításáért is az állami mentők felelnek. Utóbbiról a napokban írtak alá stratégiai partnerségi szerződést a Hungaroring Zrt.-vel és a Magyar Lovassport Szövetséggel - fejtette ki a szóvivő.
Kitért továbbá arra, hogy a mentésfejlesztést célzó uniós programok idén "célba érnek", de állami forrásokat is felhasználhatnak. A legutóbbi, 750 milliós támogatásból beszerzett 32 új mentőautó heteken belül szolgálatba áll - tette hozzá Győrfi Pál.