A bolgár közösség templomában indul a Nemzetiségi kultúrák napja

A bolgár nemzetiségi szószólót a közmédia vasárnapi műsorfolyamáról kérdezték az M1-en. A tematikus napon olyan településekre is kapcsolnak majd, ahol több nemzetiség is jelen van.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószólót a Nemzetiségi kultúrák napja elnevezésű műsorfolyammal kapcsolatban kérdezték. A szószóló köszönetét fejezte ki, amiért az egész napos program a bolgár közösség templomában, illetve templomkertjében kezdődik egy hagyományos Szent György-napi báránysütéssel, amelyet bolgár mise követ. A bolgár kisebbség a Turán rendezendő nemzetiségi futballbajnokságon is részt vesz - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a tematikus napon olyan településekre is kapcsolnak majd, ahol több nemzetiség is jelen van, Varga Szimeon azt mondta: szeretnek egymás mellett élni Magyarországon. Elmondása szerint a főként Budapesten és környékén, valamint Debrecenben élő bolgár nemzetiség több helyen együtt él a német, szerb, ukrán, illetve görög kisebbséggel. Varga Szimeon korábban azt közölte: a legutóbbi népszámlálási adatok szerint hozzávetőlegesen hatezren vallották magukat bolgárnak Magyarországon.