Brüsszel beruházásokat sürget

További beruházásokat sürget az Európai Bizottság az innováció előmozdítására - mondta el Carlos Moedas, a brüsszeli testület innovációért is felelős tagja csütörtökön.

A bizottság bemutatta idei innovációs eredménytábláját is, amelyből az derül ki, hogy az EU-t az innováció terén továbbra is megelőzi Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán.

Az unión belül az innováció terén Svédország, Dánia, Finnország és Németország az éllovas, majd Ausztria, Belgium, Franciaország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Szlovénia és az Egyesült Királyság következik az "erősen innovatívnak" nevezett kategóriában.

Magyarország a "mérsékelten innovatív" besorolásba került, a tavalyi évhez képest nem változtak jelentősen az ország innovációs mutatói. Ebben a csoportban van még Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és Spanyolország is. A "szerényen innovatív" kategóriába Románia, Bulgária és Lettország tartozik az uniós tagországok közül.

A bizottság által közzétett, tagállamokra bontott adatokból kiderül, hogy Magyarország innováció szempontjából 2007 és 2014 között közelebb került az uniós átlaghoz, de még nem érte el. Magyarország innovációs mérőszámainak többsége javult tavaly, különösen az üzleti szektor kutatás-fejlesztési kiadásai, a közösségi védjegyek és a külföldről származó szabadalmi bevételek és licencdíjak emelkedtek.

A bizottság szerint az unió egészének innovációs szintje a tavalyi évhez mérten stabil, de a válság rányomta bélyegét a magánszféra innovációs tevékenységére. Ezért, bár az emberi erőforrások, a kutatási és fejlesztési célú beruházások terén voltak előrelépések, ez nem képes javítani az összesített mutatókat.

A tagállamok teljesítményét tekintve Málta, Lettország és Bulgária mutatója javult a legjelentősebb mértékben, míg Románia, Ciprus és Észtország innovációs eredménye romlott a legtöbbet.

Az innovációs eredménytáblát 25 különféle statisztikai mérőszám figyelembevételével állítja össze az Európai Bizottság. Ezek között szerepel a diplomások száma, a k+f ráfordítások, a kisvállalkozások különféle innovációs mutatói, a szabadalmak száma, illetve a belőlük származó bevételek és különféle gazdasági hatásokat mérő mutatószámok is.