A banki ügyfelek akár revíziót is kérhetnek az igazságügy-miniszter szerint

Akár revíziót is kérhetnek azok az ügyfelek, akik bankjuktól megkapták a levelet, amelyből kiderül, hogy mennyivel csökken a törlesztőrészletük - mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter csütörtökön, az M1 aktuális csatorna hírműsorában.

A miniszter azzal kapcsolatban, hogy lezárultak az úgynevezett devizaperek, azt mondta: 79 keresetet nyújtottak be a pénzügyi intézmények, ebből 78 volt "valódi per" - mondta, hozzáfűzve, hogy mindet megnyerte a magyar állam.

Felidézte, az Országgyűlés négy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé tett, hogy az egyoldalú kamatemelés miatt elszámoltassák a bankokat. "Igazából azt kellett bizonyítaniuk a bankoknak, hogy tisztességesen jártak-e el, amikor egyoldalúan kamatot emeltek" - mondta -, és a pénzintézeteknek ezt nem sikerült alátámasztaniuk. Hozzátette: az Alkotmánybíróság is - összesen hatszor - az államnak adott igazat a kérdésben.

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyfelek akár revíziót is kérhetnek, vázolta, "ha a revízió nem vezet eredményre, akkor egy nem peres eljárásban bírósághoz lehet fordulni". Hozzátette: bízik benne, az elszámolások megfelelőek lesznek, a bankok betartják a szabályokat.

A műsorvezető felvetésére a miniszter elmondta, hogy a szerdai kormányülésen szó esett a jogászképzésről is. A kormány áttekintette a kérdést, és arra a megállapításra jutott, bizonyos intézkedéseket meg kell hoznia annak érdekében, hogy a jogászképzés színvonala naprakész legyen, másrészt pedig jobban oda kell figyelni a tehetséggondozásra és a kutatásra is - tette hozzá.

"Az igazságügyi tárca megfelelő jogi eszközöket fog kapni, hogy ezeket elősegítse" - fogalmazta meg. A minisztérium együttműködik a jogi karokkal, közösen keresik azt a megoldást, amely által a kormány által kitűzött célok elérhetők - mondta.