Pedagógussztrájk bénítja meg Olaszországot

Tanárok, diákok és szülők tüntetnek kedden az olasz városok utcáin a Matteo Renzi-vezette kormány tervezett oktatási reformjai ellen.

A hét olasz nagyvárosban rendezett tüntetésekhez az összes olasz pedagógus szakszervezet csatlakozott. Hét év óta ez az első alkalom, hogy az olasz oktatásban dolgozók érdekképviseletei közös sztrájkot hirdettek meg.

Róma belvárosában százezres tömeg vonul a kormány oktatási reformja ellen tiltakozva: pedagógusok, diákok, szülők.

"Azok vonultak utcára, akik valóban értenek az oktatáshoz" - mondta a római menet élén haladó Susanna Camusso, a CGIL szakszervezeti tömörülés főtitkára. Annamaria Furlan, a CISL szakszervezet főtitkára szerint a római kormány az oktatási reformjával első- és másodosztályú iskolákat akar teremteni.

A reform szerint az olaszországi általános iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák élére úgynevezett menedzser-igazgatók kerülnének. Hatáskörükbe tartozna az iskolákban tanító pedagógusok kiválasztása is. Az állami iskolákat a költségvetési támogatáson kívül magánszponzorok is finanszírozhatnák. A pedagógus-fizetéseket részben a tanárok teljesítménye szerint alakítanák. A kormány ígérete szerint szeptembertől 100 ezer eddig csak helyettes-tanárként alkalmazott pedagógusnak adnának állandó állást. Utóbbi ígéretet a szakszervezetek blöffnek tartják.

Stefania Giannini oktatási miniszter "politikai tüntetésnek" nevezte a sztrájkot, hangsúlyozva, hogy az olasz oktatás évek óta megújításra vár.