Olcsóbbak lettek a gabonafélék

Átlagosan 3 százalékkal lettek olcsóbbak a magyar gabonafélék 2015 áprilisában márciushoz viszonyítva a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren, a termékek együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) értéke 8913 pontról 8619 pontra csökkent.

A Magro.hu keddi közleménye szerint az árcsökkenés többé-kevésbé mindegyik terményt érintette, de legjobban a kukorica és a búza ára mérséklődött.

A kukorica tonnája áprilisban átlagosan 40 ezer 669 forintért cserélt gazdát, ami mintegy 5 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál. Április utolsó napjaiban azonban drágulni kezdett a kukorica a hazai határidős piacon, ami akár a jelenleginél pár százalékkal magasabb árat vetíthet előre. Mindenesetre a világban inkább csökkennek az árak. Ezt a tendenciát erősítheti, hogy globálisan a tavalyi rekordtermésnél alig valamivel kevesebb várható idén, így kínálatban nem lesz hiány.

Lovász István betakarítás után gyűjti az elhullott kukoricacsöveket a Zala megyei Nagyrécse határában 2014. november 12-én. A 80 éves férfi nagykanizsai portáján nevelt tyúkjainak gyűjti a takarmányt. (MTI-fotó: Varga György)

(MTI-fotó: Varga György)A kukoricához hasonló utat járt be idén a búza ára is Magyarországon: áprilisban 3 százalékkal csökkent az ára, ami leginkább a malmi búzát érintette. Ezzel a malmi búza tonnája átlagosan 53 ezer 450 forinton, a takarmánybúza pedig 48 ezer 150 forinton forgott. Normál időjárási körülmények között az árak további csökkenése várható a folytatásban is - áll a jelentésben. A világ árutőzsdéin év eleje óta lejtmenetben van a búza ára, világszerte jó, a 700 millió tonnát megközelítő termés várható.

Az árpa ára egy hónap alatt 2,5 százalékkal lett olcsóbb, így 40 ezer 500 forintba került tonnánként.

A Magro.hu mezőgazdasági online piactér főként gabonafélék, egyéb szántóföldi és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételbeni kereskedelmét segíti. A felmérés 8400 regisztrált felhasználót tartalmazó adatbázis alapján készült, a rendszerben az elmúlt két évben 3,7 millió tonna gabona fordult meg, több mint 1 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 105 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra és megvételre - közölte a Magro.hu.