Négymilliárdot kapnak az első pályázók

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program tavaly októberben meghirdetett pályázatain: első körben összesen 107 vállalkozás közel 4 milliárd forint uniós támogatást nyert el - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel kedden.

A fejlesztések összértéke a két felhívás keretében csaknem 8 milliárd forint, a projekteket jellemzően 50 százalékos támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a kedvezményezettek.

A közlemény emlékeztet: a GINOP tavaly meghirdetett "Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című pályázatának keretében most 43 kis-, 30 közép-, és 10 mikrovállalkozást hirdettek nyertesnek. A felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. A megítélt több mint 3,68 milliárd forintot ennek megfelelően jellemzően fémmegmunkálás fejlesztésére, bútor- vagy fémszerkezet gyártására, illetve különböző eszközök előállítására kívánják fordítani a kedvezményezettek - írták.

A tárca közleménye idézi Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárt, aki kiemelte: a pályázatokat a meghirdetés pillanatától óriási érdeklődés övezte, mind a pályázatok száma, mind a támogatási igény jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat. Éppen ezért az eredeti keretösszeg emeléséről született döntés, így 8,5 milliárd forintról 17 milliárd forintra nőtt a megítélhető keret - mondta.

A tavaly meghirdetett másik, a "Mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása" című felhívás révén most 12 kis-, 11 közép- és 1 mikrovállalkozás jutott uniós forráshoz. A pályázat támogatja a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevételét, marketingtevékenységeket, szolgáltatásokat, idegen nyelvű honlap létrehozását és piackutatás elvégzését is. Az államtitkár ismertette: a csaknem 160 millió forint támogatásból fejleszteni kívánt tevékenységek köre széles, a tervek között megtalálható például lábbeli-, tisztítószer-, vagy éppen orvosi műszerek gyártása is.

Rákossy Balázs emlékeztetett: a 2014-2020-as időszakban a rendelkezésre álló uniós források 60 százalékát a magyar gazdaság fejlesztésére fordítja a kormány. A GINOP minden idők legnagyobb hazai gazdaságélénkítő programjának egyik zászlóshajója. Az új uniós költségvetési ciklus az előzőhöz képest több száz milliárd forinttal nagyobb mozgásteret biztosít, főként vissza nem térítendő támogatások formájában.