Barnamedve bolyong Magyarországon - ezt tegye, ha találkozna vele

Ha bárki medvével találkozna nagyon fontos, hogy őrizze meg a nyugalmát, s ha a medve nem vette észre, akkor szép csendben próbáljon hátrálni.

Egy GPS jeladóval ellátott, azaz kutatói megfigyelés alatt lévő barnamedve érkezett Szlovákia felől. A medve jelenleg is lakott települések közelében mozog. Hazánkban fokozottan fennáll az erdei nagyragadozók illegális kilövésének veszélye, pedig az orvvadászat több éves börtönnel sújtható bűncselekménynek számít.

Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy a medve Lengyelországból érkezett hazánkba, a határt vasárnap lépte át. A legutolsó információk szerint Rudabánya térségében mozgott, de visszafordult észak felé.

Az osztályvezető elmondta, hogy a medve mozgását a lengyel kollégák figyelik, és mi magyarok egy hivatalos szlovák csatornán át kapjuk meg az utolsó hivatalos pozícióját és útvonalát.

Rózsa Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy vigyázni kell a medvével és a medvére is. Bár fordult már elő olyan eset, hogy Magyarországra tévedt egy-egy medve, de a lakosság nincs felkészülve arra, hogy az erdőben egy medvével találkozik.

Ha bárki medvével találkozna nagyon fontos, hogy őrizze meg a nyugalmát, s ha a medve nem vette észre, akkor szép csendben próbáljon hátrálni. Semmiképpen ne kezdjen el senki kapkodni, vagy gyors mozdulatokat végezni, mert az a létező legrosszabb megoldás. További információkat találnak a medvéről az Aggteleki Nemzeti Park Facebook oldalán.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta, hogy Iwo a neve a Magyarországra tévedt barnamedvének. A szóvivő kitért rá, hogy a barnamedve főként növényi táplálékot fogyaszt, s csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát, ha úgy érzi sarokba szorították. Így, ha valaki találkozik vele, szép lassan hátráljon az állat közeléből.

A medve fokozottan védett állat, tilos kilőni, az eszmei értéke 250 ezer forint.