A kormány nem ad felmentést vasárnapra

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Balaton és a Velencei tó környékén a nyitva tartó boltok képesek kielégíteni az igényeket - mondta Szatmáry Kristóf kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos az M1 Ma reggel című hétfői műsorában.

Az online pénztárgépek frissen lekérhető adatai egyértelműen azt tanúsítják, hogy jelentősen megnőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma a vasárnapi zárva tartás bevezetésével – mondta a Ma reggelben a miniszteri biztos. A nagy kereskedelmi láncok döntő többsége sem számolt be forgalomcsökkenésről, inkább átrendeződésről, a kieső vasárnapi forgalom áthelyeződött a csütörtök, péntek, szombat és hétfői napokra - fűzte hozzá a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szakember a forgalomnövekedést két okkal magyarázta: egyrészt azzal, hogy az emberek tudják, vasárnap kevesebb helyen tudnak vásárolni, ezért inkább felhalmoznak, és egy kicsit többet vásárolnak máskor, de ez a fajta forgalomnövekedés csak rövid távú lesz, amíg természetessé nem válik az új rendszer. Másrészt az élelmiszerek máskori megvételével vasárnap olyan szolgáltatásokat is igénybe vesznek az emberek, amelyeket korábban nem, és ez hosszú távú irányvétel lehet. A forgalom egyébként is látványosan bővül, mert a gazdaság eredményei és a banki elszámoltatás nyomán egyre több pénz marad a lakosságnál - magyarázta Szatmáry Kristóf.

A miniszteri biztos beszámolt arról is, hogy a korábbi, hajnali fél ötös nyitva tartás lehetősége mellett a kormány nem tervez egyéb könnyítést, a Balaton és a Velencei-tó környéke egyelőre nem kapja meg a kért teljes felmentést, mert a tapasztalatokból ítélve a nyitva tartó boltok most is képesek kielégíteni a turisztikai igényeket.
Hallgassa meg!

Szatmáry Kristóf az M1 reggeli műsorában hangsúlyozta: a korábbi riogatásokkal szemben a vasárnapi zárva tartás nem hozott elbocsátást, sőt, úgy látják, a megváltozott nyitva tartási rendhez igazodó kereskedelemben folyamatos a kereslet, a felvétel. A miniszteri biztos hangsúlyozta azt is: az online pénztárgépek bevezetése óta egyébként jelentős, 6 százalékos szja-, 10 százalékos tao-növekedést regisztráltak, a fogyasztást legjobban követő áfa tekintetében pedig 226 milliárdos növekedést mértek, azaz látszik, hogy ezek a kasszák igen komoly szerepet játszanak a gazdaság kifehérítésében.