Miért nem jelzett be a rendszer Kislétán?

Hol voltak a pedagógusok, a védőnő, a családsegítő szolgálatok, hogy nem figyelt fel senki a környezetben arra, mi történik? - tett fel a kérdést a gyermekvédelmi szakértő az egy éven rabként fogva tartott szabolcsi kislány esete kapcsán a Ma délutánban.

Néhány napja derült ki, hogy rabként tartotta fogva saját lányát egy pár Szabolcsban, Kislétán. A 11 éves kislányt rendőrök szabadították ki a spájzból átalakított, két négyzetméteres helyiségből, ahol fűtés és világítás sem volt. 21 kilós volt a 11 éves lány. Először csak éjszakára zárták be, aztán már napközben is. Büntetésből. Korábban egyébként járt iskolába, de onnan kivették. Tulajdonképpen véletlenül derült ki, hogy kínozzák a szülei.

Csipák Péterné gyermekvédelmi szakértő, a több mint 20 éve működő Fészek egyesület elnöke az M1 délutáni műsorában azt mondta, ő is elképedve áll az eset előtt, megfoghatatlan számára, hogy Magyarországon ilyen előfordulhatott. A problémát észlelni az alapellátásnak lett volna feladata, ha tudott volna róla, így azonban a teljes jelzőrendszer felelős azért, hogy ilyen és ehhez hasonló esetek megtörténhetnek. Bár a gyerek magántanuló volt, felmerül a kérdés, hol voltak a pedagógusok, a védőnő, a családsegítő szolgálatok, hogy nem figyelt fel senki a környezetben arra, mi történik a kislánnyal - hangsúlyozta a szakember.

A rendszerbe sajnos nagyon sűrűn kerülnek be bántalmazott gyerekek, a Fészek egyesületben is sokszor találkoznak ilyen esetekkel. Ilyenkor a nevelőszülő dolga a kicsit fizikailag és lelkileg is talpra állítani, és az is előfordul, hogy csak ilyenkor, vagy csak évek múlva, az új családban derül ki, mi történt korábban. Várhatóan a kislétai kislány is – talán testvéreivel együtt – nevelőszülőhöz kerül majd, ahol kiheverheti testi, lelki sérüléseit – mondta a Csipák Péterné gyermekvédelmi szakértő a Ma délutánban.