Felfüggeszthetik uniós szavazati jogunkat a halálbüntetés visszaállítása esetén

Ha Magyarország visszaállítaná a halálbüntetést, akkor eljárás indulhatna ellene, amely szankciókhoz vezethet, mint például ahhoz, hogy felfüggesztik az ország szavazati jogát az Európai Tanácsban - mondta egy név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek, az EU legfőbb döntéshozó testületére, az állam- és kormányfők testületére utalva.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője pedig azt közölte, hogy "a halálbüntetés eltörlése az EU-csatlakozás egyik előfeltétele".

A Fideszt is a tagjai között tudó Európai Néppárt (EPP) szerdán azt írta Twitter-oldalán, hogy: "a halálbüntetés ellentétes az EPP értékeivel és az EU szerződéseivel." A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú tömörülés elnöke, Joseph Daul pedig azt közölte: "kérni fogja, hogy beszélhessen Orbán Viktorral a halálbüntetésről szóló előző napi kijelentései tisztázása végett".

Korábban Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának elnöke, volt belga miniszterelnök Orbán Viktor támogatásának a megvonására szólította fel az Európai Néppártot.

Az európai uniós alapszerződés 7. cikke kimondja, hogy amennyiben egy tagállam súlyosan megsérti az EU alapértékeit - úgy mint az alapszabadságokat, a demokráciát, az emberi jogokat, vagy a jogállamiság követelményeit -, akkor szavazati joga felfüggeszthető a tanácsban.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsett jelentette ki, hogy szerinte napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit. De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani - hangsúlyozta a kormányfő.