Bővülhet a faktoring piac

Tavaly az összesített faktorált forgalom 14 százalékkal, 899 milliárd forintra nőtt, és a GF Faktor előrejelzése szerint a jövőben tovább gyarapodhat a piac.

A bővülő ipari termelés, a növekvő belső fogyasztás, az uniós támogatások, valamint a bankadó várt csökkentése egyaránt a növekedés irányába mutat - olvasható a GF Faktor közleményében. "Több tényező is arra utal, hogy a magyar vállalkozások tartósan emelkedő pályára állhatnak a következő időszakban, ezt segíti, hogy a gazdaságfejlesztési programon belül idén 830 milliárd forint összegben írnak ki pályázatokat, ami komoly fejlődést hozhat a vállalkozásoknál" - idézi a közlemény Baltay Zsombort, a GF Faktor vezérigazgatóját.

Baltay Zsombor szerint a bankadó várható csökkentése finanszírozási oldalról növeli a gazdaságba vetett bizalmat, ezen keresztül hozzájárul a hitelezés bővüléséhez, ami a vállalkozások számára a stabil pénzügyi helyzetet eredményező faktoring-konstrukcióknak is kedvezhet.

Kifejtette: az elmúlt év során a teljes belföldi faktorált forgalom 17 százalékkal 812 milliárd forintra emelkedett, az exporttal és importtal együtt az összesített forgalom 899 milliárd forintra nőtt. "Egy-egy vállalkozás a faktoring segítségével kiszámíthatóan tud bővülni, például egy 0,5-1 milliárd forintos árbevételű, termeléssel foglalkozó cég az általa gyártott termékek ellenértékének jelentős részét azonnal megkaphatja a bruttó számlára vetített 1-2 százalékos díjjal igényelhető faktoring-termékeken keresztül"- hangsúlyozta Baltay Zsombor.

A német Grenke-csoporthoz tartozó GF Faktor Zrt. elsődleges célja, hogy továbbra is fontos szerepet vállaljon a bővülésben és a faktoring piacon évente 20-30 milliárd forintos szolgáltatást biztosítson a kövezkező években - mondta a vezérigazgató. A GF Faktor Zrt. forgalma 2014-ben meghaladta az 5 milliárd forintot, az idei évre pedig 10 milliárdos forgalmat várnak. A német Grenke-csoporthoz tartozó társaság középváton a faktoringpiacon évente 20-30 milliárd forintos szolgáltatást kíván nyújtani.

A németországi központú Grenke-csoport jelentős fejlődés ért el az utóbbi években. Tavaly a csoport nettó árbevétele 21 százalékkal 157,5 millió euróra, a nettó eredmény közel 40 százalékkal 65 millió euróra nőtt, emellett az úgynevezett új üzletszerzések értéke 14 százalékkal 1,353 milliárd euróra emelkedett. (A cégcsoport a tagvállalatokra egyedi eredményadatokat nem publikál.)